МОТИВАЦІЙНІ ФАКТОРИ ВИБОРУ МАЙБУТНЬОЇ СПЕЦІАЛЬНОСТІ - Гулай, Ольга Іванівна; Мороз, Ірина Анатоліївна; Фесюк, Василь Олександрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Визначено мотиваційні чинники вибору спеціальності першокурсниками технічних спеціальностей Луцького національного технічного університету. Проведений моніторинг ціннісних детермінант продемонстрував, що серед мотивів вибору напряму вищої освіти є як внутрішні, особисті, зумовлені прагненням до професійного самоствердження, так і зовнішні причини, пов’язані із фінансовими чинниками або бажанням уникнути військової служби. Найбільш значущими чинниками, які спонукали отримати вищу технічну освіту за обраним фахом, на думку опитаних студентів, є інтерес до професії та її престиж, а також здібності до професії. Найменшу мотивуючу дію мали такі чинники, як бажання займатися науковою діяльністю та прагнення змінити місце проживання. Більшість факторів за значимістю суттєво не відрізняються за гендерною ознакою. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення профорієнтаційної роботи.