ПРОБЛЕМИ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ СТУДЕНТАМ З РІЗНИМ РІВНЕМ ПІДГОТОВКИ - Шляхтіна, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття має на меті висвітлити проблему викладання англійської мови професійного спрямування (ESP) у групах з різним рівнем підготовки та мовної компетентності студентів. Зазначена проблема вважається однією з найскладніших у сучасній мовній освіті, з якою регулярно стикаються викладачі ESP у технічних закладах вищої освіти. У статті проаналізовано досвід різних викладачів ESP, а також наукові джерела з цієї проблематики, зроблено висновок про високий рівень зацікавленості викладачів у впровадженні сучасних стратегій, які можуть сприяти успішному навчанню у групах з різним рівнем підготовки. Виявлено недостатнє висвітлення цієї проблеми, незважаючи на її актуальність. У статті розглядаються основні чинники, що зумовлюють відмінності у рівнях мовної підготовки в межах однієї академічної групи, зокрема різні стилі навчання, мотивація, попередній освітній досвід і культурне середовище. Представлено основні труднощі, з якими стикаються викладачі ESP у групах з різним рівнем підготовки: підтримання дисципліни в аудиторії, коли студенти виконують завдання з різною швидкістю, труднощі у підтриманні мотивації та зацікавленості студентів різних рівнів підготовки, негнучкість стандартних навчальних матеріалів, розрахованих на однорідну аудиторію, обмежені можливості контролю індивідуального прогресу, а також неоднаковий рівень залученості студентів до навчальної взаємодії, коли більш підготовлені студенти схильні домінувати в комунікації під час занять. Також досліджено основні переваги та специфіку викладання англійської мови у групах з різним рівнем підготовки. Зазначено, що такі групи, за умови ефективної організації навчального процесу, становлять цінне джерело різноманітних знань і досвіду, сприяють розвитку творчості та інноваційності у викладацькій практиці, а також створюють умови для взаємонавчання студентів. Визначено низку ефективних стратегій і методів, які можуть успішно застосовуватися у процесі викладання англійської мови у групах зі змішаним рівнем підготовки. До них належать проведення систематичного аналізу потреб студентів, створення сприятливого та інклюзивного навчального середовища, використання гнучких форм організації роботи та різноманітних моделей взаємодії, організацію парної й групової роботи, впровадження завдань для взаємонавчання студентів, розроблення диференційованих навчальних матеріалів і підтримання оптимального темпу навчального процесу. Представлено узагальнені висновки щодо вивчення цієї проблеми та окреслено перспективи подальших досліджень викладання англійської мови у багаторівневих групах у закладах вищої освіти. Подано бібліографічний список.