КРЕАТИВНЕ НАВЧАННЯ: ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ У НЕЛІНГВІСТИЧНИХ ЗВО - Головко, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглядається проблема використання креативного навчання у процесі викладання іноземних мов у немовних закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена сучасними вимогами до професійної підготовки майбутніх фахівців, які повинні володіти не лише мовними знаннями, а й навичками критичного мислення, ефективної комунікації, творчого підходу до вирішення професійних завдань та здатністю працювати в умовах глобалізованого інформаційного середовища. У зв’язку з цим особливого значення набуває впровадження креативно орієнтованих методик навчання, спрямованих на активізацію пізнавальної діяльності студентів та розвиток їхньої професійної іншомовної компетентності. У дослідженні проаналізовано теоретичні засади поняття «креативне навчання» та визначено його роль у сучасній методиці викладання іноземних мов. Охарактеризовано основні принципи креативного підходу до навчання, серед яких особлива увага приділяється розвитку творчого мислення, комунікативної активності, самостійності студентів та формуванню мотивації до вивчення іноземної мови. Встановлено, що використання креативних технологій сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу, створює умови для інтерактивної взаємодії між учасниками навчання та забезпечує практичну спрямованість іншомовної підготовки. У статті наведено приклади практичного використання креативних методів і форм роботи у процесі навчання іноземної мови студентів немовних спеціальностей. Зокрема, розглянуто застосування рольових ігор, проблемних ситуацій, проєктної діяльності, кейс-методу, дискусій, презентацій та інтерактивних завдань професійного спрямування. Доведено, що такі види діяльності сприяють розвитку навичок професійного спілкування, формуванню вмінь працювати в команді, аргументувати власну позицію та використовувати іноземну мову як інструмент міжкультурної та професійної комунікації. Особливу увагу приділено значенню креативного навчання для формування професійної комунікативної компетентності майбутніх фахівців. Наголошено, що сучасний освітній процес потребує переходу від традиційних репродуктивних методів до студентоцентрованого навчання, у межах якого студент виступає активним учасником освітньої діяльності. У результаті дослідження зроблено висновок, що креативне навчання є ефективним засобом підвищення якості іншомовної підготовки студентів немовних закладів вищої освіти та важливим чинником розвитку їхньої професійної мобільності, комунікативної культури та готовності до діяльності в сучасному міжнародному професійному середовищі.