ОСОБЛИВОСТІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ УЧНІВ СЕРЕДНЬОЇ ШКОЛИ НІМЕЧЧИНИ - Ігнатова, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті проаналізовано теоретико-методологічні основи та практичний стан громадянської освіти в Німеччині на сучасному етапі. Основним рамковим принципом функціонування політичної освіти в Німеччині є Бойтельсбахський консенсус, концепція якого базується на цінностях і тлумаченні демократії, визначених у німецькій конституції. Окреслено основні принципи, якими керується політична освіта в Німеччині: заборона на індоктринацію (нав’язування єдиної правильного погляду), вимога уваги до протиріч і принцип адресної орієнтації на цільові групи здобувачів політичної освіти. Особливу увагу приділено порівняльному аналізу навчальних планів (Stundentafeln) у різних федеральних землях Німеччини, що виявив значну нерівномірність у розподілі навчального часу на громадянську освіту між гімназіями та негімназійними закладами освіти. Виявлено та систематизовано ключові дидактичні орієнтири громадянської освіти в Німеччині. Досліджено тенденцію до пріоритезації економічної освіти над політичною в окремих регіонах та проблему «вільних від політики» молодших класів базової школи. Зроблено висновок, що громадянська освіта в Німеччині базується на суб’єктно-орієнтованому підході, де головною метою є виховання «зрілого громадянина», здатного до політичної участі та захисту демократичних цінностей. Концепція «зрілості» (Mündigkeit) розглядається як фундаментальна передумова формування демократичного громадянина та здатності учнів до критичного аналізу суспільних явищ. Досліджено, що в більшості федеральних земель (три чверті) початкові етапи базової школи (5–6 класи) залишаються поза межами політичного навчання, що позбавляє дітей можливості вчасно освоїти інструментарій критичного мислення та розуміння демократичних структур. Зазначено тенденцію заміщення політичного змісту економічним (на прикладі землі Нордрайнвесфалії), що свідчить про зміну пріоритетів у бік прагматизації освіти на шкоду демократичному вихованню. Зроблено висновок, що громадянська освіта сприяє розвитку здатності критично та рефлексивно оцінювати політичну реальність з огляду на впровадження демократичних принципів, а також розвиває навички громадянської участі та формування процесів демократизації.