АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ЗВОРОТНОГО ЗВ’ЯЗКУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПРИ ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Чубукіна, Ольга; Танько, Євгенія; Вракіна, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Суттєвим компонентом забезпечення результативної педагогічної взаємодії є зворотний зв’язок, який виступає цілісним механізмом. Ефективність інструментів зворотного зв’язку визначається їхньою здатністю забезпечувати якісне вдосконалення освітнього процесу та підвищення рівня засвоєння знань. Їх застосування сприяє розвитку професійних і комунікативних компетентностей здобувачів освіти, а також активізації їхньої навчальної діяльності. Зростання академічної успішності здобувачів освіти свідчить про ефективність використаних критерій і показників зворотного зв’язку, оскільки демонструє покращення якості засвоєння навчального матеріалу на заняттях з іноземної мови. Актуалізується проблема пошуку ефективних інструментів зворотного зв’язку для забезпечення результативної педагогічної взаємодії при вивчені іноземної мови. Метою статті є теоретичне обґрунтування інструментів зворотного зв’язку як складника забезпечення результативної педагогічної взаємодії у процесі вивчення іноземної мови, а також визначення критеріїв і показників їх ефективності для оптимізації освітнього процесу у ЗВО. У статті обґрунтовано доцільність застосування інструментів зворотного зв’язку для забезпечення результативної педагогічної взаємодії, що органічно пов’язано з основними критеріями та показниками зворотного зв’язку, застосування яких позитивно впливає на вивчення іноземної мови і загальну результативність освітнього процесу. Розкрито сутність понять «зворотний зв’язок» і «педагогічна взаємодія» в контексті ефективної організації освітнього процесу. Представлено основні інструменти реалізації зворотного зв’язку при вивчені іноземної мови, які включають: усний, письмовий та невербальний зворотний зв’язок, самооцінювання та взаємооцінювання, цифрові інструменти зворотного зв’язку. Конкретизовано ключові критерії і показники зворотного зв’язку та їх реалізацію через діалогічну взаємодію викладача і здобувача освіти. Окреслені критерії підсилюють результативність зворотного зв’язку як важливого засобу розвитку іншомовної комунікативної компетентності та сприяють підвищенню якості освіти і активізації пізнавальної діяльності здобувача.