ШЛЯХИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАУКОВОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ВИКЛАДАЧАМИ КАФЕДРИ ІНОЗЕМНИХ МОВ - Шуневич, Богдан; Городецька, Наталія; Гуня, Леся (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття присвячена організації науково-дослідної роботи студентів (НДРС) у закладах вищої освіти (ЗВО) України на прикладі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій (ЛНУВМБ) імені С. Ґжицького. У процесі дослідження проведено короткий аналіз наукової літератури з цієї тематики та організації НДРС на одному із факультетів ЛНУВМБ. Основною метою дослідження є огляд результатів роботи студентських наукових гуртків кафедри іноземних мов (ІМ) Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. Ґжицького, їх завдань, форм роботи зі студентами, обґрунтування тематики досліджень студентів і перспектив організації студентських досліджень у післявоєнний період. Описано напрями досліджень студентів під керівництвом викладачів кафедри іноземних мов і, зокрема, під керівництвом Богдана Шуневича, професора кафедри іноземних мов ЛНУВМБ. Проведений аналіз НДР студентів у нашому університеті показав, що у більшості випадків, студенти проводять дослідження пов’язані зі своєю майбутньою спеціальністю на базі іноземної науково-технічної літератури або у рамках наукової тематики кафедри ІМ. Теми досліджень, запропоновані студентам професором Б. Шуневичем, дали можливість: провести пошук сучасних електронних навчальних матеріалів, як додатків до основних, запропонованих викладачами, для кращого вивчення дисциплін в процесі навчання; дослідити український і закордонний досвід впровадження сільськогосподарських, промислових та інших роботів в Україні; поділитися досвідом використання штучного інтелекту у науковій та навчальній діяльності студентів. Студенти спочатку виступають з доповідями іноземною мовою на конференціях, які організовують викладачі кафедри ІМ, факультетських конференціях, потім на Міжнародному студентському форумі, який організовує кожного року ЛНУВМБ. Наступним етапом є виступи студентів, які успішно пройшли попередні етапи, у співавторстві з викладачем на щорічній міжнародній конференції у Полтавському державному медичному університеті. Ще одним етапом є доповіді студентів освітнього рівня доктора філософії, хто пройшов всі попередні етапи або один з них, на міжнародній конференції у Нью-Йорку (з індексом Скопус). Матеріали всіх студентських досліджень опубліковані в збірниках тез конференцій в Україні та за кордоном.