СУЧАСНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВОГНЕВІЙ ПІДГОТОВЦІ - Гавриловський, Віталій; Кісілєвич, Сергій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті комплексно досліджено сутність, структуру та особливості застосування сучасних педагогічних технологій у системі вогневої підготовки як ключового компонента професійної підготовки майбутніх правоохоронців та фахівців сектору безпеки. Розкрито теоретико-методологічні засади впровадження інноваційних освітніх підходів, що спрямовані на підвищення якості навчального процесу та його адаптацію до сучасних вимог професійної діяльності в умовах високого рівня ризику, невизначеності та швидкоплинності оперативної обстановки. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних репродуктивних методів навчання, орієнтованих на механічне відтворення знань і навичок, до інноваційних технологій, які забезпечують формування професійних компетентностей, розвиток критичного та аналітичного мислення, а також здатності до самостійного прийняття рішень у складних і стресових ситуаціях службової діяльності. Детально проаналізовано основні види сучасних педагогічних технологій, зокрема симуляційні, інформаційно-комунікаційні, інтерактивні та компетентнісно орієнтовані підходи до навчання. Визначено їх змістові характеристики, функціональне призначення та дидактичні можливості у процесі формування професійної готовності курсантів. Особливу увагу приділено ролі симуляційних технологій у моделюванні реальних або наближених до реальних службових ситуацій, що дозволяє формувати практичні навички безпечного та ефективного поводження зі зброєю в умовах, максимально наближених до реальних. Важливе значення надано інформаційно-комунікаційним технологіям, які забезпечують доступність навчальних матеріалів, гнучкість організації освітнього процесу, можливість індивідуалізації навчання та оперативного зворотного зв’язку між викладачем і курсантами. Підкреслено, що інтерактивні технології сприяють активізації пізнавальної діяльності, розвитку критичного мислення, формуванню комунікативних навичок та здатності до швидкого й обґрунтованого прийняття рішень у складних умовах професійної діяльності. Компетентнісно орієнтований підхід розглянуто як методологічну основу сучасної системи вогневої підготовки, що забезпечує формування інтегрованої професійної готовності до виконання службових завдань. Обґрунтовано, що впровадження сучасних педагогічних технологій суттєво впливає на формування не лише професійних умінь і навичок, але й таких важливих якостей, як стресостійкість, психологічна витривалість, адаптивність до змінних умов службової діяльності та відповідальність за прийняті рішення. Доведено, що системна інтеграція інноваційних педагогічних технологій у процес вогневої підготовки підвищує ефективність навчання, забезпечує його безпечність, практичну спрямованість та сприяє загальному зростанню рівня професійної підготовки майбутніх фахівців сектору безпеки.