ПРОБЛЕМА ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО РОЗМЕЖУВАННЯ МЕДІАТЕХНОЛОГІЙ І МЕДІАОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У СУЧАСНІЙ ПЕДАГОГІЦІ - Прибора, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті досліджено проблему термінологічного розмежування понять «медіатехнології» та «медіаосвітні технології» у сучасному педагогічному дискурсі. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі медіа в освітньому процесі та відсутністю усталеного підходу до визначення зазначених понять у наукових дослідженнях, що призводить до ототожнення та ускладнює розвиток теорії медіапедагогіки. Метою статті є здійснення порівняльного аналізу підходів до розуміння медіатехнологій і медіаосвітніх технологій та обґрунтування концептуального розмежування. Методологічну основу дослідження становлять аналіз, узагальнення та систематизація наукових джерел, порівняльний підхід до інтерпретації досліджуваних понять. У статті проаналізовано сучасні підходи до розуміння медіатехнологій, зокрема історичний та інформаційно-діяльнісний. Показано, що в межах історичного підходу медіа розглядаються як динамічна комунікаційна система, яка розвивається у взаємодії різних форм комунікації. Інформаційно-діяльнісний підхід визначає медіатехнології як сукупність процесів створення, обробки та поширення інформації у поєднанні з активною діяльністю користувача. Розкрито сутність медіаосвітніх технологій як педагогічно організованої системи використання медіа в освітньому процесі. Виокремлено ресурсно-інструментальний, процесуально-методичний, компетентнісно орієнтований та медіадидактичний підходи. Встановлено, що медіаосвітні технології спрямовані на організацію навчальної діяльності, формування медіаграмотності та розвиток критичного мислення здобувачів освіти. У результаті порівняльного аналізу доведено, що медіатехнології та медіаосвітні технології не є тотожними, а перебувають у співвідношенні загального і часткового. Медіатехнології визначають технічні та комунікаційні можливості роботи з інформацією, тоді як медіаосвітні технології забезпечують їх цілеспрямоване педагогічне використання. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні та розмежуванні змісту понять «медіатехнології» і «медіаосвітні технології» та обґрунтуванні їх співвідношення як загального і часткового на основі порівняльного аналізу наукових підходів. Подальшого розвитку набуло узагальнення підходів до визначення медіаосвітніх технологій, що дозволяє уточнити місце, яке вони займають, у структурі педагогічного знання.