АРТПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ТЕХНОЛОГІЙ У КОНТЕКСТІ ПРЕВЕНЦІЇ ДЕВІАНТНОЇ ПОВЕДІНКИ УЧНІВ - Мельник, Галина; Ліщинська-Кравець, Галина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено ґрунтовний аналіз сучасних науково-педагогічних підходів до використання засобів артпедагогіки у процесі професійної підготовки майбутніх учителів технологій. Акцентовано увагу на актуальності впровадження мистецько-орієнтованих методик у контексті зростання психоемоційного навантаження на учнів, зумовленого сучасними соціальними викликами. Визначено, що художньо-трудова діяльність у шкільному середовищі виконує не лише освітню функцію, а й набуває особливого значення як ефективний засіб психологічної підтримки, профілактики деструктивної поведінки та гармонізації внутрішнього стану особистості. Обґрунтовано потенціал артпедагогіки як цілісної системи превентивно-педагогічного впливу, що сприяє формуванню емоційної стійкості, розвитку саморефлексії та позитивної соціалізації учнів. Розкрито особливості інтеграції елементів арттерапії у процес художньо-трудової діяльності, зокрема через використання різноманітних технік образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва та творчого проєктування. Показано, що такі практики забезпечують безпечний простір для самовираження, зниження рівня тривожності та розвитку комунікативних навичок. Окрему увагу приділено ролі декоративного мистецтва та етнодизайну як важливих чинників формування культурної ідентичності, ціннісних орієнтацій та резильєнтності учнівської молоді. Підкреслено, що звернення до національних традицій і символіки сприяє зміцненню почуття приналежності, внутрішньої опори та здатності долати стресові ситуації. З’ясовано, що систематичне та методично виважене використання мистецьких практик в освітньому процесі забезпечує комплексний розвиток особистості учня: підвищує рівень емоційного інтелекту, стимулює творчий потенціал, формує навички саморегуляції та сприяє утвердженню соціально прийнятних моделей поведінки. Зроблено висновок про доцільність подальшого впровадження артпедагогічних технологій у підготовку вчителів технологій як важливого чинника гуманізації сучасної освіти.