ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І ПІДТРИМКИ МОТИВАЦІЇ ДО НАВЧАННЯ У ЗДОБУВАЧІВ БАКАЛАВРСЬКОГО РІВНЯ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТІВ СУЧАСНОСТІ - Квятковська, Анна; Таможська, Ірина; Шелевер, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У процесі дослідження авторами проаналізовані дефініції «мотивація», «мотивація до навчання». Визначено, що мотивація до навчання є складним багатокомпонентним психолого-педагогічним феноменом, який поєднує систему внутрішніх і зовнішніх спонукань, що визначають активність здобувачів освіти у процесі опанування знань, формування компетентностей та досягнення освітніх результатів. З’ясовано, що в умовах військових конфліктів сучасності проблема підтримки мотивації до навчання набуває особливої актуальності, оскільки освітній процес функціонує в умовах постійних соціальних, психологічних та безпекових викликів. Актуальність дослідження підтверджується необхідністю забезпечення безперервності освітнього процесу в умовах воєнного стану, зростанням освітніх втрат, психологічним навантаженням на здобувачів освіти, вимушеним переходом до змішаного й дистанційного навчання, а також потребою адаптації педагогічних підходів до нових соціальних і технологічних реалій. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному аналізі особливостей формування і підтримки мотивації до навчання здобувачів освіти в умовах військових конфліктів. У межах дослідження проведене емпіричне дослідження шляхом анкетування 126 здобувачів освіти з метою визначення рівня їхньої мотивації до навчання, виявлення основних факторів, що впливають на її формування в умовах воєнного стану, аналізу ставлення здобувачів до організації освітнього процесу. Установлено, що 54,8 % здобувачів іноді відчувають труднощі у збереженні навчальної мотивації в умовах воєнного стану, тоді як 11,1 % – значні труднощі. Водночас основними мотивувальними чинниками залишаються перспективи кар’єри та прагнення здобути професію, а найбільш ефективним форматом навчання визначено змішаний. Результати опитування дозволили окреслити ключові проблеми мотиваційної сфери здобувачів і визначити можливі напрями підвищення ефективності освітнього процесу.