ІНКЛЮЗИВНА ІНТЕГРАЦІЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ - Чубрей, Олександра; Замрозевич-Шадріна, Світлана; Маценко, Леся (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У процесі дослідження авторами проаналізовано поняття «інклюзія», виокремлені основні концептуальні засади становлення і розвитку інклюзивної освіти, зазначені міжнародні нормативно-правові акти. Зазначено, що у сучасних умовах соціальних викликів, зокрема наслідків воєнних дій, цифрової трансформації та зростання різноманіття освітніх потреб, особливої актуальності набуває проблема забезпечення ефективної інклюзивної інтеграції здобувачів освіти у закладах освіти всіх рівнів. Існуючі підходи до організації інклюзивного освітнього простору часто характеризуються фрагментарністю, недостатньою узгодженістю між нормативно-правовими, педагогічними і цифровими компонентами, що ускладнює забезпечення рівного доступу до освіти та повноцінної участі здобувачів у освітньому процесі. У процесі дослідження використані системний, комплексний, інформаційний наукові підходи, аналіз і синтез науково-педагогічної літератури, порівняльний аналіз нормативно-правових документів, узагальнення теоретичних положень. Авторами обґрунтовано, що ефективність інклюзивного освітнього середовища забезпечується за умов впровадження принципів універсального дизайну навчання, розвитку цифрових освітніх технологій, підвищення інклюзивної компетентності педагогічних працівників і налагодження міжінституційної взаємодії. Виявлено, що соціальні виклики, зокрема війна, цифрова нерівність і соціально-психологічні бар’єри, суттєво впливають на якість інклюзивної освіти та потребують адаптації освітніх стратегій до нових умов. Наукова новизна результатів дослідження полягає у систематизації чинників інклюзивної інтеграції здобувачів освіти в умовах освітніх трансформацій, обґрунтуванні комплексного підходу до формування інклюзивного освітнього простору, а також уточненні ролі цифрових технологій і універсального дизайну навчання як ключових інструментів забезпечення доступності і ефективності освітнього процесу. Запропоновано цілісне бачення інклюзивної інтеграції як інтегрованої системи взаємодії нормативних, педагогічних і технологічних компонентів, що сприяє підвищенню якості освіти та соціальній інтеграції здобувачів.