ПРОБЛЕМИ ВИВЧЕННЯ БЕЗПОСЕРЕДНІХ НАСЛІДКІВ АКСІОМ ПЛАНІМЕТРІЇ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ - Рудик, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті описано проблеми існування бар’єру на шляху до якісної загальної середньої освіти у царині геометрії. Мова йде про вивчення безпосередніх наслідків аксіом планіметрії та його впливу на правильне сприйняття курсу математики. Вони стосуються розвитку критичного мислення у час, найсприятливіший для розвитку уміння зосереджувати увагу і критично мислити при вивченні основ планіметрії. Вивчення математики (особливо геометрії) у школі традиційно пов’язують з розвитком логічного мислення. Але відсутність строгих формулювань та умінь виводити з них властивості об’єктів вимушує здобувачів освіти пристосуватися до методики викладання, при якій доводять лише те, на що викладач чи автор підручника звертає увагу. Надмірна апеляція до наочності при відсутності відповідних зауважень з боку вчителя призводить до невміння помічати необхідність обґрунтувати міркування з опорою на аксіоми та вже встановлені факти. Проблема полягає не лише у тому, що якісь знання не отримано, а уміння й навички не вироблено. Цим ускладнено правильне упорядкування навчального матеріалу учнем у майбутньому, коли він зіткнеться з порушенням логіки викладу при потребі мати логічно упорядковані знання як фахівцю. Іншою проблемою є неузгодженість термінології. І мова не лише про різні формулювання у різних підручниках. Деякі автори підручників використовують неозначене ними поняття фігури. А ті, хто його подають як множину точок, роблять це недосконало з точки зору формальної логіки. Інколи означення поняття у шкільному підручнику може мати кілька істотно різних за змістом тлумачень. У результаті відбувається звикання до неуважного сприйняття словесних формулювань, підміни їхнього змісту на рівні образного мислення без відповідного виправлення на словесному рівні. Мета роботи – дослідити можливість подання вичерпного опису подолання описаних проблем, прийнятного для вчителів-початківців і здобувачів загальної середньої освіти. Видається перспективним аналогічне за метою дослідження проблеми логічно послідовного подання учням щонайменше основ теорії цілих та раціональних чисел при профільному вивченні математики.