ФОРМУВАННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО СКЛАДНИКА ПРАЦЕОХОРОННОЇ (ПРОФЕСІЙНО-БЕЗПЕКОВОЇ) КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ - Глінчук, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Актуалізується проблема формування санітарно-гігієнічного складника працеохоронної (професійно-безпекової) компетентності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи, зокрема, в контексті європейського поступу України, нещодавньої пандемії COVID-19 і війни. Звертається увага на залежність потоку клієнтів від рівня безпеки, зокрема, санітарно-гігієнічної в готельно-ресторанних комплексах та на відповідні соціальні й економічні наслідки. Підкреслюється, що в інформаційному суспільстві санітарно-гігієнічні недоліки швидко оприлюднюються та поширюються для значної кількості аудиторії. Апелюється до результатів дослідників щодо необхідності вдосконалення санітарно-гігієнічної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи як необхідної умови забезпечення високого рівня охорони праці (професійної безпеки) в майбутній фаховій діяльності. Стверджується про недостатню розробку означеної проблеми. Мета публікації – висвітлення ключових засад формування санітарно-гігієнічного складника працеохоронної (професійно-безпекової) компетентності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи. Наводиться авторська позиція щодо основ формування санітарно-гігієнічного складника працеохоронної (професійно-безпекової) компетентності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи: формування мотивації до неухильного дотримання санітарно-гігієнічних норм; забезпечення оволодіння знаннями санітарно-гігієнічних норм для об’єктів готельно-ресторанного обслуговування й готовності до їх оновлення та поповнення протягом усього періоду професійної діяльності; розвиток розуміння взаємозв’язку між параметрами санітарно-гігієнічних чинників і формування навичок їх регуляції, контролю й управління за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог; стимулювання до вивчення й упровадження передового досвіду щодо забезпечення високого рівня санітарно-гігієнічного стану в сфері діяльності.