ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ РЕАДАПТАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ БОЙОВИХ ДІЙ ЗАСОБАМИ АДАПТИВНИХ ВИДІВ СПОРТУ - Шостак, Ігор; Лопатюк, Олена; Лунгу, Дмитро; Харитоненко, Євген (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблему визначення та наукового обґрунтування педагогічних умов фізкультурно-спортивної реадаптації ветеранів бойових дій засобами адаптивних видів спорту. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості ветеранів війни в Україні, які потребують комплексного відновлення фізичного, психоемоційного та соціального потенціалу після участі у бойових діях. Обґрунтовано, що фізична культура і спорт, зокрема адаптивні види спорту, можуть виступати ефективним педагогічним засобом відновлення фізичної працездатності, формування мотивації до активного способу життя та соціальної інтеграції ветеранів. Проаналізовано сучасні наукові підходи до використання фізичної активності у процесі реабілітації та реадаптації військовослужбовців і ветеранів війни. Встановлено, що систематичні заняття адаптивними видами спорту сприяють покращенню функціонального стану організму, зниженню проявів посттравматичного стресового розладу, підвищенню рівня психологічної стійкості та формуванню позитивної соціальної взаємодії. У результаті теоретичного аналізу та узагальнення наукових джерел окреслено педагогічні умови фізкультурно-спортивної реадаптації ветеранів бойових дій, серед яких: інтеграція фізкультурно-оздоровчих і психологічних компонентів відновлення, використання адаптивних видів спорту як засобу формування мотивації до рухової активності, поступове функціональне навантаження з урахуванням індивідуальних можливостей ветеранів, групова організація занять, спрямована на розвиток соціальної взаємодії, а також створення безпечного та підтримувального освітнього середовища. Зазначено, що реалізація визначених педагогічних умов сприяє підвищенню ефективності фізкультурно-спортивних програм реадаптації та формуванню стійкої мотивації ветеранів до систематичних занять фізичною культурою і спортом.