ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ХІМІЇ ДЛЯ МАЙБУТНІХ СПЕЦІАЛІСТІВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Тунік, Тетяна; Коломієць, Людмила; Резніченко, Віта (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Для успішного функціонування агропромислового комплексу, який забезпечує продовольчу безпеку країни та є бюджетоутворюючою структурою потрібні висококваліфіковані спеціалісти, такі як агрономи, агроінженери, логісти, підготовка яких відбувається в Центральноукраїнському національному технічному університеті. Набуття професійних компетентностей у здобувачів вищої освіти відбувається при вивченні фундаментальних і спеціальних дисциплін, зокрема і хімії, участь якої є значущою і надзвичайно важливою. Її особливість як науки в тому, що вона має як прикладний характер, так і глибокі теоретичні основи стосовно хімічної природи рослинного світу. При викладанні хімії накопичений позитивний досвід об’єкто-орієнтованого підходу до сприйняття здобувачами вищої освіти хімічних знань, конкретизованих стосовно об’єкта навчання – рослинної культури та її життєвого циклу представленого у вигляді спрощеної схеми, яка знайшла практичне застосування у навчанні, яка пояснює, що рослини є головним первинним джерелом харчів та енергії. Об’єкто-орієнтовний підхід сприяє вдосконаленню самого навчального процесу, що впливає на стиль мислення майбутнього фахівця та його мотивованість, тобто на становлення особистості здобувача вищої освіти як суб’єкта навчання. Завдяки цьому підходу у майбутніх спеціалістів активується пізнавальна функція, яка дозволяє значно розширити коло знань стосовно нових органічних речовин, що утворилися в результаті реакцій синтезу у рослинах. Цей підхід дає розуміння важливості своєї майбутньої професії, а отже спонукає до наукових знань та їх постійного оновлення, крім цього виконує дидактичну ціль у підготовці майбутнього фахівця до діяльності в агропромисловому комплексі країни. Об’єкто-орієнтований підхід впливає позитивно на здобувачів вищої освіти: у них з’являється або поглиблюється соціоекологічне сприйняття та відповідна поведінка у навколишньому середовищі.