ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ЕМОТИВНОГО МОНОЛОГІЧНОГО МОВЛЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Глубока, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Знання іноземної мови на даний час є необхідною умовою професійної підготовки сучасного фахівця, оскільки забезпечує можливість міжкультурної комунікації, професійної мобільності та доступу до міжнародного наукового простору. За таких умов особливого значення набуває здатність до ефективного іншомовного спілкування, невід’ємною складовою якого є сформованість емотивного монологічного мовлення, що дозволяє адекватно передавати не лише зміст, а й емоційно-оцінне ставлення мовця. Емотивна (емоційна) компетентність, виступаючи ключовим компонентом комунікативної компетентності, набуває зростаючого значення, оскільки усвідомлення ролі емоційного стану у формуванні поведінки особистості забезпечує здатність до побудови монологічного висловлювання, насиченого почуттями, оцінними судженнями та емоційно забарвленою лексикою. Проблематика дослідження полягає у необхідності теоретичного обґрунтування та ефективного формування навичок емотивного монологічного мовлення англійською мовою у здобувачів освіти за умов недостатньої уваги до цього аспекту в сучасній освітній практиці. Метою статті є визначення сутності емотивного монологічного мовлення та обґрунтування доцільності використання комплексу вправ для формування навичок емотивного монологічного мовлення англійською мовою у здобувачів вищої освіти. У статті конкретизовано зміст понять «монолог», «емотивне висловлювання», «емоційна компетентність», «побудова монологічного мовлення» у контексті формування емотивного монологічного мовлення. Представлено комплекс вправ на формування навичок емотивного мовлення для здобувачів освіти технічного ЗВО у ситуаціях професійно орієнтованого спілкування. Наведено приклади нейтрального емотивного мовлення; монологу (студент-інженер презентує проєкт); для ІТ-спеціаліста (опис проблеми), зокрема додано емоційні маркери. Встановлено, що емотивне монологічне мовлення допомагає здобувачам технічних ЗВО зробити мовлення живим і переконливим, сприяє ефективній міжкультурній комунікації та успішному представленню власних ідей. Охарактеризовано види завдань для формування навичок емотивного монологічного мовлення іноземною мовою для здобувачів освіти.