ДИРИГЕНТСЬКО-ХОРОВА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ВИКЛИКІВ - Стець, Галина; Кишакевич, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування проблеми диригентсько-хорової підготовки майбутнього педагога в контексті сучасних освітніх викликів. Наголошено, що актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами у сфері вищої освіти, цифровізацією освітнього середовища, упровадженням компетентнісної парадигми та зростанням вимог до професійної мобільності й конкурентоспроможності вчителя музичного мистецтва. Визначено, що диригентсько-хорова підготовка є цілісною системою професійного становлення, спрямованою на формування професійної компетентності, художньо-інтерпретаційного мислення, диригентської культури, лідерських якостей та здатності до творчої самореалізації. Акцентовано увагу на значенні комунікативного аспекту діяльності диригента як організатора й куратора художньо-педагогічної взаємодії, що є визначальним чинником формування професійної компетентності вчителя музичного мистецтва. Це передбачає розвиток вербальних і невербальних засобів комунікації, уміння налагоджувати емоційний контакт із колективом, здійснювати педагогічну підтримку та мотивацію. Підкреслено, що ефективність диригентсько-хорової підготовки забезпечується поєднанням компетентнісного, особистісно орієнтованого та діяльнісного підходів, що сприяють формуванню професійної ідентичності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Зазначається також, що важливою умовою її модернізації є інтеграція традиційних форм диригентсько-хорової роботи з інноваційними технологіями навчання, зокрема цифровими інструментами організації репетиційного процесу та дистанційної взаємодії. Це сприяє формуванню професійної мобільності майбутнього педагога, його готовності до діяльності в умовах мінливого освітнього середовища. Доведено, що актуалізація комунікативного та гуманістичного вимірів підготовки підсилює її педагогічний потенціал, орієнтуючи майбутнього вчителя музичного мистецтва на партнерську взаємодію, творчу співпрацю та підтримку особистісного розвитку здобувачів освіти. Водночас інтеграція виконавського й педагогічного компонентів забезпечує формування цілісної професійної самосвідомості та високого рівня диригентсько-хорової культури.