ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Пашковський, Вадим (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті обґрунтовано педагогічні умови підготовки майбутніх учителів до формування академічної доброчесності здобувачів закладів загальної середньої освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі академічної культури в сучасному освітньому просторі, поширенням випадків академічної недоброчесності серед учнівської та студентської молоді, а також необхідністю формування у здобувачів освіти відповідального ставлення до результатів власної освітньої діяльності. У контексті трансформації освітнього середовища, цифровізації навчання та активного використання відкритих інформаційних ресурсів і технологій штучного інтелекту проблема дотримання принципів академічної доброчесності набуває особливого значення. На основі аналізу наукових джерел і сучасних освітніх практик визначено сутність поняття «академічна доброчесність» та окреслено її роль у забезпеченні якості освіти і формуванні академічної культури учасників освітнього процесу. Акцентовано увагу на тому, що саме вчитель виступає ключовою фігурою у процесі формування цінностей чесності, відповідальності та поваги до інтелектуальної власності в учнівському середовищі. У статті визначено та схарактеризовано педагогічні умови ефективної підготовки майбутніх учителів до формування академічної доброчесності здобувачів освіти, зокрема: формування ціннісного ставлення майбутніх педагогів до принципів академічної доброчесності; інтеграцію проблематики академічної доброчесності у зміст професійної підготовки; використання інноваційних освітніх технологій і практикоорієнтованих методів навчання; організацію освітнього середовища закладу вищої освіти на засадах академічної культури. Зроблено висновок, що реалізація окреслених педагогічних умов сприятиме підвищенню рівня готовності майбутніх учителів до формування академічної доброчесності учнів, розвитку їхньої професійної відповідальності та утвердженню культури чесності в освітньому середовищі закладів загальної середньої освіти.