СПЕЦИФІКА ЗАСТОСУВАННЯ ЕЙДЕТИКИ ЯК ПРИЙОМУ У МЕТОДИЦІ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Козюбенко, Олександра; Паніна, Оксана; Федоренко, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню особливостей використання ейдетики як сучасного методичного прийому на заняттях з іноземної мови, який є дієвим засобом для розвитку пам’яті, образного мислення, творчих здібностей та пізнавальної діяльності тих, хто навчається. Зміст статті послідовно розкриває саме поняття ейдетики, її провідну роль в освітньому процесі та особливості її використання під час вивчення іноземної мови. У статті коротко розглянуто внесок провідних вчених, які започаткували дослідження ейдетичної пам’яті та образного мислення. Розкриті основні завдання цього методу, а саме приклади способів тренування образної пам’яті та зорового контакту, розвитку уявлення, фантазії, додавання власних здогадок, а також вказано на значний вплив цього методу на зменшення побоювання припуститися помилок, подолання відчуття невпевненості та сором’язливості, створення сприятливої для навчання атмосфери та підвищення мотиваційної складової. Також стаття аналізує кожен з психотипів людини, пропонує різні підходи використання ейдетики, враховуючи особливість кожного, хто навчається. При наведенні прикладів зазначено, для якого типу сприйняття та мислення підходить той чи інший приклад. Особливу увагу приділено застосуванню прийомів ейдетики у формуванні лексичних, граматичних та фонетичних навичок, а також для засвоєння особливо складного граматичного матеріалу та явищ, які не мають чітких відповідників у рідній мові. Використання образних асоціацій дозволяє створити зв’язки для розуміння незвичних для нашої мови явищ та полегшує їх засвоєння. У статті неодноразово зазначені відмінні результати застосування прийомів ейдетики, завдяки чому знання стають більш стійкими, а процес вивчення іноземної мови в свою чергу більш творчим та усвідомленим, завдяки чому підвищується якість рівня знань та покращується процес вивчення іноземної мови. У статті підкреслюється роль викладача у вдалому використанні методів та врахування індивідуальних та вікових особливостей з метою забезпечення ефективної роботи без надмірного навантаження на пам’ять тих, хто навчається.