ПРОЄКТНЕ НАВЧАННЯ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОВЛЕННЄВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ - Варлакова, Антоніна; Бабич, Марина; Самар, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглядається проєктно орієнтоване навчання як ефективний педагогічний інструмент розвитку мовних компетентностей у процесі навчання англійської мови професійного спрямування (ESP) у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до якості професійної іншомовної підготовки майбутніх фахівців, здатних ефективно здійснювати комунікацію в міждисциплінарному та міжнародному професійному середовищі. Незважаючи на значну кількість досліджень у галузі ESP-навчання, проблема системного розвитку мовних компетентностей засобами проєктно орієнтованих методів залишається недостатньо теоретично узагальненою, особливо в контексті інтеграції мовної, професійної та комунікативної підготовки. Метою статті є теоретичне обґрунтування потенціалу проєктно орієнтованого навчання в ESP як засобу розвитку мовних компетентностей студентів, зокрема лексичної, граматичної, дискурсивної, прагматичної та стратегічної. У межах дослідження здійснено аналіз сучасних наукових підходів до проєктно орієнтованого навчання, визначено його дидактичні особливості та окреслено механізми впливу проєктної діяльності на формування мовної компетентності в професійно орієнтованих комунікативних ситуаціях. Узагальнені результати дослідження свідчать, що проєктно орієнтоване навчання створює умови для автентичного використання мови, інтеграції мовних знань із професійним контекстом, розвитку жанрової та дискурсивної компетентності, а також підвищення мотивації студентів до іншомовної діяльності. Проєктна робота сприяє системному розвитку мовних компетентностей завдяки поєднанню комунікативної взаємодії, колективної діяльності, рефлексії та поетапного мовного супроводу. Перспективи подальших наукових розвідок пов’язані з емпіричним вивченням ефективності конкретних моделей проєктно орієнтованого ESP-навчання та розробленням інструментарію оцінювання мовних компетентностей у межах проєктної діяльності.