САМОМЕНЕДЖМЕНТ МАЙБУТНЬОГО ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ШКОЛИ ЯК МЕХАНІЗМ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ - Самодумська, Олена; Кузьменко, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті висвітлено проблему самоменеджменту майбутнього викладача вищої школи в умовах магістерської підготовки. Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до якості викладацької, наукової, методичної, комунікативної та організаційної діяльності, що потребує від магістранта здатності не лише до засвоєння фахових знань, а й до свідомого планування власного професійного розвитку, самоорганізації, саморегуляції, рефлексії та раціонального використання особистісних ресурсів. Метою статті є теоретичне обґрунтування самоменеджменту як механізму професійного становлення майбутнього викладача вищої школи в процесі магістерської підготовки. У дослідженні самоменеджмент розглянуто як інтегративну здатність особистості до свідомого керування власною освітньо-професійною діяльністю, поведінкою, ресурсами та розвитком. Обґрунтовано, що його дієвість забезпечується взаємодією процесів цілепокладання, самоорганізації, саморегуляції, рефлексії та корекції діяльності. Визначено основні функції самоменеджменту у структурі професійного становлення майбутнього викладача вищої школи: цілевизначальну, організаційну, регулятивну та рефлексивно-коригувальну. Результатом теоретичного узагальнення стало виокремлення алгоритму реалізації самоменеджменту, який охоплює усвідомлення професійних цілей і ціннісних орієнтирів, планування діяльності та ресурсів, самоорганізацію виконання поставлених завдань, саморегуляцію діяльності й ресурсного стану, рефлексивний аналіз проміжних результатів, корекцію цілей, засобів і способів діяльності. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості використання запропонованого алгоритму у змісті вибіркових освітніх компонентів магістерської програми. Окреслено критерії, показники та рівні оволодіння самоменеджментом, що створює підґрунтя для подальшої діагностичної та експериментальної роботи. Доведено, що в контексті магістерської підготовки самоменеджмент постає не лише засобом упорядкування діяльності, а й механізмом переходу від професійного наміру до професійної дії та професійного становлення майбутнього викладача вищої школи.