ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЗАСОБАМИ ІННОВАЦІЙНИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ - Савченко, Лариса; Саф’ян, Карина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розкрито особливості формування професійної культури майбутніх фахівців зі спеціальності 015 «Професійна освіта (Транспорт)» в умовах цифровізації освітнього процесу. Визначено, що професійна культура є складним синтезом педагогічної майстерності та галузевої (транспортної) компетентності, що базується на трьох компонентах: когнітивному, аксіологічному та поведінковому. Обґрунтовано роль інноваційних освітніх технологій як стратегічного ресурсу підвищення якості підготовки фахівців. Професійна культура фахівця галузі 015 (Транспорт) – це інтегративна якість особистості, що поєднує високий рівень психолого-педагогічної компетентності та глибоку техніко-технологічну грамотність, яка виявляється у здатності ефективно навчати майбутніх кадрів транспортної сфери, неухильно дотримуючись принципів культури безпеки, етичних норм та інноваційних стандартів управління складними транспортними системами. Професійна культура в транспортній галузі це: культура безпеки- беззаперечне дотримання регламентів, від дій фахівця залежить життя людей; технологічна дисципліна: точність у виконанні операцій, експлуатації техніки та веденні документації; екологічна культура: розуміння впливу транспорту на довкілля та прагнення до мінімізації негативних наслідків. Наведено конкретні приклади впровадження симуляційних технологій (VR/AR), гейміфікації та хмарних сервісів у процес навчання транспортників. Доведено, що використання цих засобів сприяє формуванню культури безпеки та професійної відповідальності. Зроблено висновок, що інтеграція інновацій дозволяє моделювати реальні професійні ситуації, забезпечуючи готовність студентів до викликів сучасної транспортної індустрії.