ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ПРАВОЗНАВЦІВ ЗАСОБАМИ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Пугач, Віталіна; Візнюк, Інесса; Долинний, Сергій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У сучасних умовах розвитку суспільства та системи вищої освіти питання якості підготовки майбутніх правознавців набуває особливої актуальності. В умовах цифровізації, швидких змін на ринку праці, глобальних викликів, зокрема війни в Україні, зростає потреба у фахівцях, які володіють не лише ґрунтовними теоретичними знаннями, а й практичними навичками, здатністю критично мислити, працювати з інформацією, приймати обґрунтовані рішення та ефективно комунікувати. Саме тому формування професійних компетентностей правника є ключовим завданням сучасної юридичної освіти. У статті розкрито особливості формування професійних компетентностей майбутніх правознавців в умовах змішаного навчання як сучасного формату організації освітнього процесу. Обґрунтовано актуальність теми у контексті цифровізації освіти, змін на ринку праці та потреб у фахівцях, здатних ефективно діяти в сучасному правовому середовищі. Виокремлено педагогічні умови, що забезпечують результативність змішаного навчання, а також окреслено методичні підходи до його впровадження в закладах вищої освіти. Зроблено висновок про доцільність використання змішаного навчання як ефективного засобу професійної підготовки майбутніх юристів. Водночас традиційні підходи до навчання вже не задовольняють потреби ані студентів, ані роботодавців. У цьому контексті змішане навчання, що поєднує аудиторну та дистанційну форми, відкриває нові можливості для удосконалення професійної підготовки. Воно дозволяє забезпечити індивідуалізацію освітнього процесу, гнучкість у подачі матеріалу, інтеграцію сучасних цифрових технологій та активних методів навчання, що відповідає запитам нового покоління здобувачів освіти. Актуальність дослідження також зумовлена потребою реформування змісту й форм організації юридичної освіти відповідно до стандартів вищої освіти, освітньо-професійних програм та очікувань ринку праці. Саме впровадження змішаного навчання як інструменту підвищення якості освіти сприяє ефективному формуванню професійної компетентності майбутніх правознавців, що забезпечить їхню готовність до викликів сучасного правового середовища.