СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ У ХХ СТОЛІТТІ - Лещенко, Геннадій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено цілісний історико-педагогічний аналіз становлення та розвитку фізичної культури в Україні у ХХ столітті як складного соціально-культурного феномену, що формувався під впливом політичних трансформацій, освітніх реформ та зміни суспільних пріоритетів. Дослідження ґрунтується на періодизаційному підході, який дозволяє логічно структурувати історичний матеріал і простежити закономірності еволюції фізкультурного руху в умовах різних державних моделей управління. Обґрунтовано виокремлення п’яти взаємопов’язаних етапів розвитку фізичної культури в Україні у ХХ столітті: громадсько-національного періоду початку століття; етапу формування централізованої системи фізичного виховання у 1920–1930-х роках; повоєнного відновлення та активізації масового фізкультурного руху; періоду науково-методичного удосконалення та розвитку спорту високих досягнень у 1960–1980-х роках; трансформаційного етапу кінця століття, пов’язаного зі становленням національної моделі фізичної культури незалежної України. Проаналізовано зміни організаційних форм фізкультурно-спортивної діяльності, розвиток інфраструктури, становлення системи підготовки педагогічних і тренерських кадрів, а також посилення ролі наукового забезпечення у сфері спорту. Встановлено, що фізична культура поступово набула статусу важливого елементу державної соціальної політики, виконуючи оздоровчу, виховну, інтеграційну та культуротворчу функції. Показано, що історичний розвиток галузі відображає загальні тенденції модернізації українського суспільства та трансформацію уявлень про роль рухової активності у формуванні особистості. Наголошено, що узагальнення історичного досвіду розвитку фізичної культури в Україні у ХХ столітті має значення для сучасного реформування системи фізичного виховання, вдосконалення управлінських механізмів та формування стратегічних орієнтирів державної політики у сфері спорту. Отримані результати можуть бути використані у професійній підготовці майбутніх фахівців фізичної культури і спорту та в подальших історико-педагогічних дослідженнях.