ФОРМУВАННЯ НАУКОВОГО СВІТОГЛЯДУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ ЕВОЛЮЦІЇ» - Дефорж, Ганна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглядається проблема формування наукового світогляду студентів спеціальностей Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), Середня освіта (Природничі науки), освітньо-професійних програм «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини, Хімія)» та «Середня освіта (Природничі науки)» у процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти. У сучасних умовах модернізації освітнього простору, розвитку наукового знання та інтеграції природничих наук особливої актуальності набуває формування у майбутніх учителів біології, хімії, природничих наук цілісного наукового світогляду, здатності до критичного осмислення біологічних концепцій, розуміння закономірностей розвитку живої природи та історії становлення наукових ідей. У цьому контексті важливу роль відіграє навчальна дисципліна «Теорія еволюції», яка забезпечує не лише засвоєння фундаментальних біологічних знань, а й сприяє розвитку наукового мислення, формуванню еволюційного підходу до розуміння біологічних процесів, усвідомленню історичних етапів становлення біологічної науки. У роботі обґрунтовано значення еволюційного вчення як методологічної основи сучасної біології та важливого чинника формування наукової картини світу студентів. Показано, що вивчення історії розвитку біологічної думки дозволяє майбутнім учителям усвідомити логіку становлення наукових теорій, еволюцію наукових поглядів та взаємозв’язок між науковими відкриттями і суспільними процесами. Особлива увага приділяється розумінню значення еволюційної теорії як об’єднувального принципу біологічного знання. В роботі представлений аналіз педагогічного потенціалу дисципліни «Теорія еволюції» у формуванні наукового світогляду студентів, а також визначення основних методичних підходів до реалізації цього процесу в освітній практиці закладів вищої освіти. У дослідженні застосовано методи теоретичного аналізу науково-педагогічної літератури, узагальнення педагогічного досвіду, аналіз змісту навчальної дисципліни та методів її викладання. Узагальнені результати дослідження свідчать, що ефективне формування наукового світогляду майбутніх учителів природничих спеціальностей можливе за умов інтеграції еволюційних і історико-наукових знань, використання проблемного та дослідницького підходів до навчання, залучення студентів до аналізу історичних джерел, наукових концепцій та сучасних досягнень біології. Показано, що поєднання історико-наукового та еволюційного підходів сприяє розвитку критичного мислення, формуванню наукової картини світу та професійної готовності майбутніх учителів до викладання біології, хімії та природничих наук у закладах загальної середньої освіти. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення змісту та методики викладання природничих дисциплін у системі підготовки майбутніх педагогів.