ФОРМУВАННЯ ІНФОМЕДІЙНОЇ ГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Дерун, Єгор (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розкрито особливості формування інфомедійної грамотності майбутніх учителів суспільствознавчих дисциплін засобами інформаційно-комунікаційних технологій. Обґрунтовано актуальність проблеми в умовах цифровізації освіти, зростання інформаційних загроз та потреби у розвитку критичного мислення, навичок аналізу медіаконтенту, перевірки інформації й безпечної роботи в цифровому середовищі. Визначено сутність поняття інфомедійної грамотності та її значення у професійній підготовці майбутнього вчителя. Охарактеризовано можливості ІКТ у розвитку вмінь пошуку, відбору, оцінювання, інтерпретації та створення інформаційного контенту. Акцентовано увагу на ролі цифрових інструментів у формуванні здатності майбутніх педагогів орієнтуватися в сучасному медіапросторі, протидіяти дезінформації та використовувати медіаресурси в освітньому процесі. Саме тому, цілеспрямоване використання ІКТ є важливою умовою формування інфомедійної грамотності майбутніх учителів суспільствознавчих дисциплін. Обґрунтовано особливості формування інфомедійної грамотності майбутніх учителів суспільствознавчих дисциплін засобами інформаційно-комунікаційних технологій в умовах цифрового суспільства. Визначено, що інфомедійна грамотність є важливою складовою професійної підготовки майбутнього вчителя, оскільки забезпечує розвиток умінь пошуку, відбору, критичного оцінювання, інтерпретації та створення інформаційного контенту, а також здатності орієнтуватися в сучасному медіапросторі, розпізнавати маніпуляції й протидіяти дезінформації. Охарактеризовано потенціал ІКТ як ефективного засобу розвитку критичного мислення, медіакультури, цифрової компетентності та відповідального інформаційного споживання. Наголошено, що цілеспрямоване використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійній підготовці майбутніх педагогів сприяє підвищенню якості освітнього процесу та формуванню готовності до ефективної професійної діяльності. Зазначено, що подальші дослідження доцільно спрямувати на визначення педагогічних умов, моделей і цифрових інструментів, які забезпечують ефективність формування інфомедійної грамотності у закладах вищої освіти.