МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ КУРСАНТІВ ПІД ЧАС ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ВОГНЕВА ПІДГОТОВКА» - Краснощок, Андрій; Крушельницька, Катерина; Кісілєвич, Сергій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено комплексне, багаторівневе дослідження теоретичних і практичних аспектів організації самостійної роботи курсантів у процесі викладання навчальної дисципліни «Вогнева підготовка» у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що готують фахівців для сектору безпеки і оборони. Особливу увагу приділено обґрунтуванню ролі самостійної діяльності як ключового чинника формування професійної компетентності майбутніх правоохоронців, їх здатності до прийняття рішень у нестандартних ситуаціях, а також розвитку відповідальності, самодисципліни та стресостійкості. На основі ґрунтовного аналізу сучасних наукових джерел і нормативно-правових документів визначено сутність самостійної роботи, її основні функції, серед яких пізнавальна, розвивальна, мотиваційна та контрольна, а також окреслено принципи її організації, зокрема системність, послідовність, доступність, індивідуалізація та практична спрямованість. Розкрито специфіку вогневої підготовки як навчальної дисципліни, що поєднує теоретичні знання щодо будови та застосування зброї, формування практичних навичок стрільби, а також розвиток психофізіологічних якостей, необхідних для ефективної професійної діяльності. Детально охарактеризовано методику організації самостійної роботи курсантів, включаючи її основні етапи – підготовчий, виконавчий і контрольний, а також форми, методи та засоби реалізації, серед яких індивідуальні завдання, тренування, моделювання ситуацій та самоконтроль. Значну увагу приділено використанню сучасних цифрових технологій, інтерактивних платформ і тренажерних систем, що дозволяють підвищити ефективність навчання та наблизити його до реальних умов професійної діяльності. Запропоновано структурно-функціональну модель організації самостійної роботи курсантів, яка враховує взаємозв’язок цілей, змісту, методів і результатів навчання, а також визначено педагогічні умови її ефективного впровадження. У висновках сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення освітнього процесу та підвищення якості підготовки майбутніх фахівців.