ДІЛОВІ ІГРИ ЯК ДОДАТКОВИЙ ЕЛЕМЕНТ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Бадюл, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті автор розглядає значення іноземної мови, її важливість при виборі майбутньої професії. Сучасні підприємства нашої країни потребують висококваліфікованих фахівців, які вміють не тільки читати і писати, а й спілкуватися іноземною мовою. Але в навчанні мовленню в закладах освіти склалася традиція розвитку мовної компетенції практично у двох сферах - соціально-побутової та навчальної. Ділова сфера спілкування не передбачена. Немає професійних підручників ділової англійської мови для здобувачів освіти, але є студенти, яким вона необхідна для подальшого розвитку у професійній діяльності. В нашій країні та за кордоном відсутня загальноприйнята концепція ділової гри, або технологія її опису та розробки. Кожен розробник створює уявлення про гру, або некритично запозичує в інших. Це призводить до неможливості відтворення ділових ігор іншими викладачами, невдачі в їхньому використанні. Так як гра – це ефективний засіб активізації як на начальному, так й на старшому етапі навчання, вона дуже часто використовується для навчання діловому спілкуванню. Мета такого спілкування полягає у формуванні та розвитку навичок та умінь ділового спілкування засобами іноземної мови, у підготовці здобувачів освіти до вибору майбутньої професії. Тематика ділових ігор повинна знайомити здобувачів освіти з елементами ділової мови (a join venture, ownership, stock, exchange, competition), з особливостями роботи сучасного офісу, з професіями: менеджер, торговий агент, секретар-референт, адміністратор офісу тощо. Під час ділових ігор звичайне заняття перетворюється у робочий день в офісі, презентацію своєї фірми або у конкурс за майбутньою професією. З перших етапів здобувачі освіти отримують свої ролі, наприклад менеджера, генерального директора, торгового підприємця тощо. Студенти знайомляться зі своєю фірмою, домовляються о її розташуванні (в якій країні, місті, вулиці), визначають вид бізнесу, яким вони планують займатися. В залежності від визначення фірми здобувачі освіти повторюють вивчену лексику. Ділова гра передбачає навчання не тільки усному діловому спілкуванню, але й письмовому мовленню.