МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ІНТЕГРАЦІЯ ЕВОЛЮЦІЙНОЇ БІОЛОГІЇ ТА ГЕНЕТИКИ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ ВЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ - Дефорж, Ганна; Боброва, Марія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблему міждисциплінарної інтеграції еволюційної біології та генетики у фаховій підготовці майбутніх учителів біології в закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення змісту професійної підготовки вчителя відповідно до сучасних досягнень біологічної науки, переходу від фрагментарного вивчення окремих дисциплін до цілісного розуміння закономірностей розвитку живої природи. Встановлено, що у традиційній системі підготовки майбутніх учителів біології еволюційна біологія та генетика часто вивчаються ізольовано, що ускладнює формування системного бачення механізмів спадковості, мінливості, добору, видоутворення та еволюції популяцій. Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення педагогічного потенціалу міждисциплінарної інтеграції еволюційної біології та генетики у процесі фахової підготовки майбутніх учителів біології, а також окреслення шляхів її реалізації в освітньому процесі. Увагу зосереджено на необхідності поєднання змісту дисциплін «Еволюційна біологія», «Генетика», «Методика навчання біології» та інших освітніх компонентів, що забезпечують формування професійної компетентності майбутнього педагога. У статті проаналізовано основні напрями інтеграції, зокрема узгодження тематичного змісту навчальних дисциплін, використання спільних понять і категорій, упровадження міждисциплінарних завдань, кейсів, проблемних ситуацій, дослідницьких і проєктних методів навчання. Доведено, що поєднання генетичних і еволюційних знань сприяє глибшому усвідомленню студентами причин і механізмів еволюційних змін, ролі мутацій, рекомбінацій, популяційних процесів, природного добору та генетичної структури популяцій. Особливого значення набуває використання прикладів із сучасної еволюційної генетики, молекулярної філогенії, геноміки та біотехнології, що дає змогу наблизити зміст підготовки до сучасного рівня розвитку науки. Узагальнені результати дослідження засвідчили, що міждисциплінарна інтеграція еволюційної біології та генетики забезпечує формування в майбутніх учителів біології системного наукового світогляду, здатності встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між біологічними явищами та застосовувати інтегровані знання у професійній діяльності. Реалізація інтегративного підходу сприяє розвитку дослідницької компетентності, критичного мислення, уміння проєктувати сучасний урок біології та добирати зміст навчання відповідно до новітніх досягнень науки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням інтегрованих навчальних курсів, методичних матеріалів і моделей організації освітнього процесу для підготовки майбутніх учителів біології.