АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ВИКЛАДАЧА ДО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ МІЖНАРОДНИМИ ОСВІТНІМИ ПРОЄКТАМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Чимшир, Валентин; Смирнова, Ірина; Гайдаржи, Анжела (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У процесі дослідження авторами проаналізовано особливості діяльності викладача в галузі управління якістю міжнародних освітніх проєктів у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена активною інтеграцією України до Європейського простору вищої освіти, розширенням участі закладів вищої освіти у міжнародних програмах і проєктах, необхідністю забезпечення високих стандартів якості освітньої діяльності в умовах цифрової трансформації та соціальних викликів. Якість розглядається як поєднання відповідності визначеним стандартам і безперервного вдосконалення освітніх практик. У цьому контексті діяльність викладача як суб’єкта управління якістю міжнародних освітніх проєктів передбачає активну участь у внутрішніх системах забезпечення якості, залучення здобувачів до процесів оцінювання та вдосконалення освітніх програм, а також використання аналітичних даних для прийняття обґрунтованих рішень. У сучасному освітньому середовищі викладач виступає не лише транслятором знань, а й ключовим суб’єктом управління якістю, здатним координувати освітні процеси, впроваджувати інноваційні підходи та забезпечувати відповідність освітніх результатів міжнародним вимогам. У процесі дослідження ми намагалися максимально повноцінно використати потенціал системного, компетентнісного та діяльнісного підходів. Це дозволило розглянути діяльність викладача як багатовимірний феномен, що поєднує педагогічні, управлінські, цифрові та міжкультурні компоненти. Особливу увагу приділено аналізу ролі викладача у реалізації міжнародних освітніх проєктів, зокрема в контексті дотримання європейських стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості освіти, розвитку академічної мобільності та міжінституційної співпраці. Визначено, що сучасний викладач виконує функції координатора, фасилітатора та аналітика міжнародних освітніх проєктів, забезпечуючи їх відповідність міжнародним стандартам, прозорість, академічну доброчесність та результативність. Обґрунтовано необхідність впровадження системного підходу до підготовки викладачів, удосконалення механізмів моніторингу якості та активізації їх участі у міжнародних освітніх програмах як чинника підвищення конкурентоспроможності вищої освіти.