ЗМІСТОВІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ ПРАВА НА ПЕРШОМУ (БАКАЛАВРСЬКОМУ) РІВНІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В КРАЇНАХ ЄС - Бордюгова, Леся (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено аналіз змістових засад професійної підготовки фахівців у галузі права на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти в країнах Європейського Союзу. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вивчення європейського досвіду організації юридичної освіти з метою його використання у процесі модернізації національної системи підготовки правників. У межах дослідження проаналізовано три освітні програми підготовки бакалаврів права, що реалізуються у провідних європейських закладах вищої освіти: програму «Міжнародне та європейське право» Гаазького університету прикладних наук (Нідерланди) та Брюссельської школи управління (Бельгія), а також програму «Право» Університетського коледжу Корка (Ірландія). Установлено, що сучасні бакалаврські програми юридичного спрямування в країнах ЄС характеризуються поєднанням фундаментальної теоретичної підготовки з практикоорієнтованими формами навчання, такими як клінічні програми, стажування, участь у міжнародних академічних обмінах та застосування інтерактивних методів навчання. Виявлено, що зміст освітніх програм передбачає вивчення ключових правничих дисциплін – міжнародного та європейського права, конституційного, кримінального, договірного та корпоративного права, а також формування дослідницьких і аналітичних умінь, навичок юридичного письма та аргументації. Важливою рисою є можливість індивідуалізації освітньої траєкторії здобувачів освіти шляхом вибору спеціалізацій і вибіркових дисциплін. Особливу увагу приділено міждисциплінарності навчання та розвиткові компетентностей, необхідних для професійної діяльності у глобалізованому правовому середовищі. Наголошено, що змістові засади підготовки бакалаврів права в університетах Європейського Союзу спрямовані на формування високого рівня професійної компетентності, поєднання теоретичних знань і практичних навичок, а також на забезпечення міжнародної мобільності та конкурентоспроможності випускників на сучасному ринку праці.