ФІТНЕС-БІОХАКІНГ ЯК СУЧАСНИЙ ІНТЕГРАТИВНИЙ НАПРЯМ ОЗДОРОВЧОЇ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Язловецька, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті обґрунтовано сутність фітнес-біохакінгу як сучасного інтегративного напряму оздоровчої фізичної культури, що поєднує традиційні принципи фізичного тренування з сучасними технологіями моніторингу фізіологічних показників, методами оптимізації відновлення та психоемоційної регуляції. Проаналізовано розвиток біохакінгу як міждисциплінарного феномену, що включає практики самоспостереження, контролю фізіологічних процесів, експериментів зі способом життя та використання цифрових технологій для підвищення ефективності функціонування організму, покращення здоров’я та тривалості життя. Особливу увагу приділено інтеграції біохакінгу у фітнес-сферу, що дозволяє створювати персоналізовані програми фізичної активності, враховуючи індивідуальні фізіологічні характеристики, процеси відновлення та психоемоційний стан людини. Наголошено, що фітнес-біохакінг інтегрує ідеї біохакінгу, проте фокусується на безпечних та оздоровчих практиках, без радикальних експериментів або втручань у фізіологічні системи організму. У статті визначено основні складові фітнес-біохакінгу, зокрема оздоровчий фітнес, функціональний тренінг, інтенсивне тренування та психоемоційну інтеграцію, а також роль цифрового моніторингу у підвищенні безпеки та ефективності тренувального процесу. Ці компоненти у взаємодії забезпечують комплексний підхід до управління фізичним і психоемоційним станом, підвищують ефективність тренувань та підтримують довгострокове здоров’я. Підкреслено значення індивідуалізації навантажень, контролю стресу, релаксаційних практик та методів розвитку усвідомленості для комплексного управління фізичним і психоемоційним станом. Висвітлено перспективи розвитку фітнес-біохакінгу як науково обґрунтованого підходу до оздоровчої діяльності, що сприяє підвищенню працездатності, збереженню здоров’я та формуванню компетентностей фахівців з фізичної культури і спорту. Зроблено висновок про важливість подальших досліджень, спрямованих на стандартизацію методик, інтеграцію фітнес-біохакінгу у систему фізичного виховання та фітнес-індустрію, а також наукове осмислення безпечності та ефективності його практик.