ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ СТАНОВЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ НА ПОДІЛЛІ (ДРУГА ПОЛОВИНА XIX – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XX СТ.) - Юськов, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття присвячена комплексному історико-педагогічному дослідженню генези та особливостей становлення професійної іншомовної підготовки на Поділлі у з період другої половини XIX – першої половини XX століття. У роботі здійснюється ретроспективний аналіз освітніх процесів, що відбувалися на теренах Подільського краю, який у зазначений час виступав специфічним соціокультурним пограниччям, де перетиналися впливи української, польської, єврейської та західноєвропейської інтелектуальних традицій. Метою дослідження є виявлення ключових етапів формування системи навчання іноземних мов та з’ясування чинників, що зумовили трансформацію мовної освіти від елітарно-академічної до професійно-орієнтованої. Доведено, що у другій половині XIX століття вивчення іноземних мов (переважно латинської, грецької, французької, німецької) відбувалося у чоловічих класичних та жіночих гімназіях, духовних чоловічих та жіночих єпархіальних училищах. Особливу увагу в статті приділено аналізу діяльності освітніх осередків Кам’янця-Подільського та Вінниці. Висвітлено роль перших інститутів народної освіти (ІНО) у 20-х роках XX століття, які заклали підвалини для підготовки професійних кадрів – викладачів іноземних мов у нових політико-економічних умовах. Доведено, що професійна іншомовна підготовка на Поділлі пройшла складний шлях від супутньої дисципліни до самостійного напряму професійної освіти. Поділля стало потужним освітнім хабом. Створення чоловічих та жіночих гімназій, а згодом – Інститутів народної освіти, заклало фундамент для формування перших фахових вимог до вчителя іноземної мови як окремої професії. Доведено, що Поділля виступало своєрідним «культурним порубіжжям», де західноєвропейські освітні впливи зустрічалися з місцевими традиціями. Це зумовило високу затребуваність іноземних мов у торговельній, ремісничій та інтелектуальній сферах регіону. Доведено, що досвід діяльності закладів освіти Поділля може слугувати підґрунтям для вдосконалення системи й організації сучасного освітньо-виховного процесу в педагогічних закладах освіти України з іншомовної підготовки.