СУЧАСНИЙ СТАН ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ В УКРАЇНІ - Чернуха, Юрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У публікації представлено всебічний аналіз актуального стану професійної підготовки майбутніх фахівців з управління та адміністрування в Україні в контексті глибинних трансформацій, що відбуваються у системі вищої освіти під впливом соціально-економічних змін, цифрових процесів і євроінтеграційних орієнтирів. Актуальність дослідження зумовлена посиленням значущості управлінської діяльності в різних галузях економіки, потребою приведення освітніх програм у відповідність до вимог ринку праці й чинних державних стандартів, а також необхідністю цілеспрямованого формування у здобувачів вищої освіти професійних, цифрових і загальних (трансверсальних) компетентностей. Метою статті є визначення ключових тенденцій розвитку підготовки управлінських кадрів, аналіз особливостей реалізації освітніх програм і обґрунтування напрямів їх подальшого вдосконалення. Методологічну базу дослідження становлять методи аналізу та синтезу, узагальнення й порівняння, а також контент-аналіз освітніх програм і вивчення офіційних нормативно-правових документів та аналітичних звітів у сфері забезпечення якості вищої освіти. За результатами дослідження встановлено, що система підготовки фахівців у сфері управління та адміністрування в Україні перебуває на етапі переходу до компетентнісно орієнтованої, цифрової та практико-спрямованої моделі навчання. Виокремлено позитивні тенденції, зокрема оновлення змісту освітніх програм, упровадження інноваційних педагогічних технологій, розвиток дуальної форми здобуття освіти, активізацію використання цифрових ресурсів і розширення міжнародної академічної мобільності. Водночас виявлено низку проблем і викликів, серед яких обмежена практична складова підготовки, нерівномірний рівень цифрового забезпечення закладів вищої освіти, необхідність підвищення цифрової компетентності науково-педагогічних працівників і посилення взаємодії з роботодавцями. Зроблено висновок, що підвищення ефективності підготовки управлінських кадрів потребує комплексної модернізації освітніх програм, поглиблення міждисциплінарної та цифрової інтеграції, розширення практикоорієнтованих і дуальних форматів навчання, а також удосконалення внутрішніх і зовнішніх механізмів забезпечення якості вищої освіти.