ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ ВІННИЦЬКИХ ТРИРІЧНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ КУРСІВ (1919-1925 РР.) - Вовковинський, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті проаналізовано особливості підготовки педагогічних кадрів на Поділлі у 1920-ті роки крізь призму діяльності Вінницьких трирічних педагогічних курсів (1919–1925 рр.). Дослідження спрямоване на визначення ролі цього закладу в становленні регіональної системи освіти в умовах суспільно-політичної нестабільності та реформування освітньої галузі. Робота ґрунтується на принципах історизму та системності. Використано загальнонаукові методи (аналіз, синтез, узагальнення) для вивчення архівних матеріалів та нормативно-правової бази, що дозволило реконструювати освітній процес, кадровий склад та матеріально-технічне забезпечення курсів. У статті вперше комплексно висвітлено діяльність Вінницьких трирічних педагогічних курсів як ключового елементу підготовки вчителів у регіоні. Доведено, що цей заклад виконував не лише освітню, але й важливу просвітницьку функцію, сприяючи поширенню нових методів навчання. Новизною виступає характеристика гнучкості організаційних форм курсів та їхньої адаптації до актуальних потреб часу, що дозволяло долати виклики, пов’язані з нестачею ресурсів та адміністративними змінами. Встановлено, що підготовка вчителів на Поділлі в досліджуваний період мала суперечливий характер: розширення доступу до освіти відбувалося на тлі зниження її якості та посилення ідеологічного тиску. Попри складні соціально-економічні умови, Вінницькі трирічні педагогічні курси забезпечили оперативне заповнення кадрового дефіциту в навчальних закладах Поділля, підвищення професійного рівня педагогів та формування місцевої педагогічної спільноти. Досвід курсів заклав підґрунтя для подальшої інституціоналізації педагогічної освіти в регіоні. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання історичного досвіду підготовки кадрів для вдосконалення сучасної системи педагогічної освіти України, особливо в контексті подолання викликів, пов’язаних з дефіцитом вчителів та необхідністю адаптації освітніх програм до регіональних потреб.