МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ СТУДЕНТАМ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Сурова, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У роботі розкрито методичні аспекти викладання вищої математики студентам технічних спеціальностей у закладах вищої освіти. Обґрунтовано актуальність удосконалення методики навчання вищої математики в умовах сучасних освітніх змін, цифровізації навчального процесу та підвищення вимог до професійної підготовки майбутніх фахівців технічного профілю. Проаналізовано основні підходи до викладання вищої математики, визначено особливості засвоєння математичних знань студентами технічних спеціальностей, а також окреслено ефективні методи, форми й засоби навчання, спрямовані на підвищення якості математичної підготовки. Основними підходами до викладання вищої математики є компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований, професійно спрямований та інтегративний. Компетентнісний підхід забезпечує формування в студентів здатності застосовувати математичні знання у навчальних і професійних ситуаціях. Діяльнісний підхід акцентує увагу на активній участі студентів у процесі пізнання, зокрема під час розв’язування задач, математичного моделювання та виконання самостійних завдань. Особистісно орієнтований підхід передбачає врахування індивідуальних особливостей студентів, їхніх освітніх потреб і рівня підготовки. Професійно спрямований підхід дає змогу пов’язати вивчення вищої математики зі змістом майбутньої професійної діяльності студентів технічних спеціальностей. Інтегративний підхід сприяє встановленню міжпредметних зв’язків і комплексному використанню математичних знань у процесі фахової підготовки. Наголошено на важливості професійної спрямованості навчання, використання інформаційно-комунікаційних технологій, візуалізації, прикладних завдань і розвитку самостійної пізнавальної діяльності студентів. Зроблено висновок, що вдосконалення методики викладання вищої математики є важливою умовою формування математичної компетентності майбутніх інженерів і підвищення ефективності їхньої професійної підготовки.