ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ STEM-ПІДХОДУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ ДО ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Книш, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто педагогічні умови застосування STEM-підходу для підвищення мотивації студентів до вивчення іноземної мови у закладах вищої освіти. Актуальність теми зумовлена необхідністю модернізації освітнього процесу відповідно до сучасних вимог інтеграції знань, розвитку міждисциплінарного мислення та формування практично орієнтованих умінь студентів. Особливого значення набуває пошук ефективних засобів підвищення мотивації до вивчення іноземної мови, зокрема серед студентів природничо-математичних спеціальностей. Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов ефективного застосування STEM-підходу для підвищення мотивації студентів до вивчення іноземної мови. У роботі розкрито сутність STEM-підходу як інтеграції науки, технологій, інженерії та математики у навчальному процесі, а також визначено його потенціал у розвитку пізнавального інтересу та внутрішньої мотивації студентів. Проаналізовано основні педагогічні умови, зокрема інтеграцію іншомовної підготовки з фаховими дисциплінами, використання проєктної діяльності, проблемно-орієнтованого навчання, цифрових технологій та інтерактивних методів. Підкреслено, що застосування STEM-підходу сприяє формуванню практичної значущості іншомовних знань, активізації навчальної діяльності студентів, розвитку критичного мислення, творчості та навичок міждисциплінарної взаємодії. Зроблено висновок, що впровадження визначених педагогічних умов забезпечує підвищення мотивації студентів до вивчення іноземної мови та сприяє їхній професійній підготовці в умовах сучасного освітнього простору. У статті теоретично обґрунтовано педагогічні умови ефективного застосування STEM-підходу для підвищення мотивації студентів до вивчення іноземної мови. Визначено, що інтеграція іншомовної підготовки з фаховими дисциплінами, використання проєктної, дослідницької, проблемно-орієнтованої діяльності, цифрових технологій та інтерактивних методів сприяють активізації пізнавального інтересу студентів і формуванню внутрішньої мотивації до навчання. Підкреслено, що STEM-підхід забезпечує практичну спрямованість іншомовної підготовки, розвиває критичне мислення, самостійність і готовність до професійної іншомовної комунікації. Зроблено висновок, що реалізація визначених педагогічних умов підвищує ефективність вивчення іноземної мови у закладах вищої освіти.