ВИЩА ПЕДАГОГІЧНА ОСВІТА В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ: ПРОЄКЦІЯ НА ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ - Фізеші, Октавія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Реформи, що впроваджуються в системі загальної середньої освіти будуть дієвими тільки за умови якісно оновленої системи підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів. На сьогоднішній день у вітчизняному освітньому просторі постало питання модернізації та реформування педагогічної освіти як у контексті її структурної організації (архітектури), так і в контексті диверсифікації змістового наповнення освітньо-професійних програм через набуття майбутніми вчителями спеціальних компетентностей, що розширить сферу їх працевлаштування та затребуваності на ринку освітніх послуг. У цьому контексті набуває актуальності вивчення та узагальнення досвіду європейських країн у побудові системи педагогічної освіти, виокремленні напрямів та аспектів її реформування з проєкцією на вітчизняні реалії. У статті проведено аналіз вітчизняної педагогічної компаративістики з проблем вищої педагогічної освіти в окремих європейських країнах (Англія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція) з їх можливою проєкцією на вітчизняні реалії. З’ясовано, що система вищої педагогічної освіти в європейських країнах є невід’ємною складовою національної освіти кожної держави, адже саме вона здійснює підготовку кваліфікованих педагогічних кадрів задля реалізації державної освітньої політики. В переважній більшості європейських країн, як і в Україні, педагогічна освіта є багатоступеневою та забезпечується її здобуттям на різних освітніх рівнях, через систему післядипломної освіти та підвищення кваліфікації, різноманіттям освітньо-професійних програм. У більшості європейських країн педагогічну освіту здійснюють університети або інститути/коледжі, що функціонують при університетах. Європейська педагогічна освіта концентрується навколо ідеї загальноєвропейської ідентичності в професійній підготовці педагогів. Перспективними напрямами досліджень є проєкція на вітчизняні реалії педагогічної освіти можливостей формування глобальних університетів, розширення академічної та дослідницької творчості закладів педагогічної освіти; запровадження європейських освітніх програм підготовки вчителів для системи дошкільної, початкової, середньої освіти з урахуванням національних пріоритетів; створення передумов для зростання суспільної ролі педагогічної діяльності вчителя.