ІНТЕГРАЦІЯ ДОМЕДИЧНОЇ, ФІЗИЧНОЇ ТА ТАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ «ПРАВО» І «ПРАВООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ» ДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ - Шостак, Ігор; Кабіцька, Оксана; Миронов, Юрій; Крамаренко, Аліна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розкрито актуальну проблему інтеграції домедичної, фізичної та тактичної підготовки студентів спеціальностей «Право» та «Правоохоронна діяльність» у системі їх професійного становлення. Обґрунтовано, що сучасні умови функціонування правоохоронних органів і правничої діяльності вимагають від майбутніх фахівців не лише ґрунтовних правових знань, а й сформованої готовності до дій у надзвичайних ситуаціях, що супроводжуються ризиком для життя і здоров’я. Зазначено, що фрагментарне викладання домедичної, фізичної та тактичної підготовки не забезпечує формування цілісної професійної компетентності, необхідної для ефективного реагування на кризові події. Проаналізовано наукові підходи до визначення змісту фізичної та домедичної підготовки здобувачів освіти, визначено їх прикладне значення для майбутньої професійної діяльності. Підкреслено, що інтеграція зазначених складових сприяє розвитку функціональної витривалості, стресостійкості, здатності діяти в умовах дефіциту часу, координувати власні дії з іншими учасниками подій та приймати обґрунтовані рішення в екстремальних умовах. Охарактеризовано організаційно-методичні засади впровадження комплексних занять, побудованих на принципах міждисциплінарності, сценарного моделювання та практичної спрямованості навчання. Наголошено, що поєднання фізичних навантажень із відпрацюванням алгоритмів домедичної допомоги та базових тактичних дій дозволяє максимально наблизити освітній процес до реальних умов надзвичайних ситуацій. Зроблено висновок, що інтегрований підхід до підготовки студентів правничих спеціальностей підвищує ефективність освітнього процесу та сприяє формуванню готовності до професійної діяльності в умовах сучасних викликів. Перспективи подальших наукових розвідок доцільно пов’язувати з емпіричною перевіркою ефективності інтегрованих програм підготовки, розробленням критеріїв оцінювання рівня готовності студентів до дій у надзвичайних ситуаціях, а також дослідженням впливу різних режимів фізичного навантаження на якість виконання алгоритмів домедичної допомоги.