ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕГРОВАНИХ ЗАНЯТЬ У РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Котелянець, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У роботі досліджується впровадження інтегрованого підходу в процес мовленнєвого розвитку вихованців закладів дошкільної освіти відповідно до актуальних освітніх стандартів. Доцільність наукової розвідки пояснюється переорієнтацією сучасного навчання на дитиноцентризм та розвиток ключових компетентностей, а також прагненням подолати розрізненість у викладанні мовленнєвого матеріалу. Автор підкреслює, що оскільки мовлення є головним інструментом пізнання та соціальної адаптації, його вдосконалення має відбуватися через синтез різних видів діяльності дітей дошкільного віку. У статті здійснено аналіз наукових розвідок як вітчизняних так і іноземних фахівців, які стосуються комунікативного розвитку дітей дошкільного віку та методики проведення інтегрованих занять в закладах дошкільної освіти. Уточнено зміст понять «інтегроване заняття» та «інтеграція» в контексті дошкільної лінгводидактики. Доведено, що такий формат навчання забезпечує цілісність сприйняття світу, моделює природне середовище для спілкування та стимулює мовленнєву активність вихованців. Значну увагу приділено трансформації функцій педагога: від контролера за дотриманням мовних норм до фасилітатора комунікації. Останній створює ігрові ситуації, використовує відкриті запитання, заохочує дитячу ініціативу та організовує взаємодію у малих групах. Виокремлено ключові принципи, що гарантують результативність занять: тематична єдність, активна діяльність, діалогічність, насиченість середовища та емоційно-образний характер викладання. Зроблено висновок, що інтеграція є дієвим інструментом розвитку мовлення, який повністю корелює з вимогами Державного стандарту та сприяє комплексному формуванню мовленнєвих умінь. Практична цінність матеріалів полягає у можливості їх впровадження в роботу вихователів-практиків та підготовку студентів педагогічних спеціальностей.