УПРОВАДЖЕННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОГО ПІДХОДУ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Демешко, Інна; Кирилюк, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблеми професійно-орієнтованого навчання української мови за професійним спрямуванням студентів в сучасному освітньому просторі. Сучасна вища освіта орієнтується на формування фахівця, здатного до критичного мислення, самостійного пошуку інформації, аналізу й продукування професійно значущих текстів. У цьому контексті курс «Українська мова за професійним спрямуванням» набуває нового змісту, оскільки поєднує мовну підготовку з розвитком дослідницьких умінь і навичок. Упровадження дослідницького підходу відповідає викликам цифровізації освіти, потребам ринку праці та принципам навчання впродовж життя. У статті висвітлено сучасні підходи до впровадження дослідницького навчання української мови за професійним спрямуванням у закладах вищої освіти. Акцентовано увагу на компетентнісній парадигмі, міждисциплінарності, цифрових інструментах, академічній доброчесності та використанні елементів штучного інтелекту як засобів підтримки навчально-дослідницької діяльності здобувачів освіти. Обґрунтувано та методично окреслено особливості впровадження дослідницького підходу в методику навчання української мови за професійним спрямуванням, визначено його практичні механізми реалізації в освітньому процесі закладів вищої освіти. Установлено, що дослідницький підхід сприяє не лише усвідомленому засвоєнню мовного матеріалу, але й формує вміння самостійно розвʼязувати професійні комунікативні завдання. Аналіз сучасного науково-інформаційного дискурсу дає змогу визначити актуальний стан реалізації концептуальних підходів до мовної освіти, зокрема компетентнісного, комунікативно-діяльнісного, дослідницького та синергетичного, у процесі навчання фахово орієнтованого мовлення, урахування цифровізації освіти, інтерактивних технологій, міждисциплінарної інтеграції та практикоорієнтованості навчання.