ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ SOFT SKILLS АСПІРАНТІВ В УМОВАХ АКАДЕМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА - Дудка, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті проведено комплексний факторний аналіз формування гнучких навичок (soft skills) аспірантів в умовах сучасного академічного середовища. Доведено, що в межах професійної педагогіки розвиток цього феномена корелює з концептами емоційного (Emotional Intelligence) та адаптивного (Adaptive Intelligence) інтелекту, які забезпечують побудову продуктивної міжособистісної взаємодії. Підкреслено, що стрімка цифровізація суспільства та розвиток нейрогенеративних мереж актуалізують розширення на особистісному рівні переліку здатностей, трансформуючи їх у вагому конкурентну перевагу фахівців на ринку праці. Констатовано, що успішність сучасної кар’єри аспіранта-дослідника проектується через синергію hard skills і soft skills, останні з яких постають у якості базового конструкту особистісно-професійного розвитку та зростання. Обґрунтовано структуру ключових факторів, що детермінують процес формування м’яких навичок у колі аспірантів (зокрема, комунікативний, когнітивний, емпатійний, поведінково-дільнісний, регулятивний, управлінський, адаптивний). Комунікативний фактор розкрито на внутрішньому (вертикальний, горизонтальний, неформальний складники) та зовнішньому (академічно-науковий, партнерський, соціокультурний рівні) зрізах інформаційного обміну, а також описано їхні академічні особливості. Когнітивний фактор деталізовано через призму критичного, креативного та аналітичного мислення, що забезпечують системно-поліаспектний розгляд проблем в умовах невизначеності та мінімізують когнітивні упередження за рахунок структурування даних і моделювання метасистем. Схарактеризовано емпатійний фактор як тривимірний регулятор, необхідний для мобілізації людського капіталу й реалізації функцій викладача-дослідника. Визначено специфіку поведінково-діяльнісного (зокрема, тайм-менеджмент, цілеспрямованість) та регулятивного факторів, які дозволяють аспіранту ефективно оперувати власними ресурсами й підтримувати працездатність в умовах стресу та глобальних викликів воєнного часу. Окреслено потенціал управлінського фактора крізь призму особистісної готовності до самоменеджменту й координації пізнавальної діяльності інших суб’єктів. Доведено значущість адаптивного фактора, що формує когнітивно-гнучке мислення та забезпечує високу конкурентоспроможність аспіранта-науковця в умовах технологічного суперництва зі штучним інтелектом.