РОЛЬ КЕЙС-МЕТОДУ ТА СИМУЛЯЦІЙ У РОЗВИТКУ ГУМАНІСТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У МЕДИЧНІЙ ОСВІТІ - Задорожна, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто роль кейс-методу та симуляцій у розвитку гуманістичних компетентностей у медичній освіті. Актуальність теми зумовлена сучасними вимогами до підготовки майбутніх лікарів, яка повинна забезпечувати не лише формування клінічних знань і практичних умінь, а й розвиток емпатії, комунікативної готовності, саморефлексії, професійної поведінки та пацієнт-орієнтованого мислення. У центрі дослідження перебуває проблема пошуку таких педагогічних підходів, які б поєднували професійну підготовку з гуманістичним виміром медичної освіти та створювали умови для цілісного професійного становлення майбутнього лікаря. Метою статті є теоретичне обґрунтування ролі кейс-методу та симуляцій у розвитку гуманістичних компетентностей у медичній освіті та з’ясування їхнього педагогічного потенціалу у формуванні емпатії, комунікативних умінь, саморефлексії, професійної поведінки й пацієнт-орієнтованого мислення. Матеріалом дослідження стали сучасні наукові праці, присвячені кейс-методу, симуляційному навчанню, симульованим та віртуальним пацієнтам, розвитку емпатії, комунікативної компетентності та гуманістичній підготовці у медичній освіті. У роботі використано методи аналізу, порівняння, узагальнення, систематизації та синтезу наукових джерел. Установлено, що кейс-метод і симуляції є важливими педагогічними засобами розвитку гуманістичних компетентностей, оскільки сприяють не лише засвоєнню клінічних знань, а й формуванню емпатійної поведінки, навичок професійної комунікації, самопізнання та рефлексії. З’ясовано, що симуляційні підходи створюють безпечне освітнє середовище для відпрацювання складної комунікації та розвитку впевненості у взаємодії з пацієнтом, тоді як кейс-метод забезпечує поєднання клінічного мислення з професійною інтерпретацією ситуації, критичним аналізом і ціннісно орієнтованим прийняттям рішень. Узагальнено, що найбільшої ефективності у розвитку гуманістичних компетентностей можна досягти за умови поєднання кейс-методу, симуляцій, наративного підходу та інтеграції різних форматів навчання в єдине педагогічно виважене освітнє середовище. Зроблено висновок, що кейс-метод і симуляції доцільно розглядати як дієві інструменти гуманістично орієнтованої медичної освіти, що здатні підтримувати формування не лише професійної компетентності, а й етичного, комунікативного та пацієнт-орієнтованого виміру лікарської діяльності.