СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ШКІЛЬНОГО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ В ОКРЕМИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ - Язловецька, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану та ключових тенденцій розвитку шкільного фізичного виховання і спорту в окремих європейських країнах, що дає можливість оцінити ефективність різних моделей фізкультурної освіти в умовах соціальних трансформацій, цифровізації й зростання потреби у зміцненні здоров’я учнівської молоді. Акцентовано на різноманітті підходів до організації фізичного виховання, яке зумовлене освітньою політикою, культурними традиціями, рівнем децентралізації управління та сучасними викликами. Додатково підкреслено важливість формування стійких освітніх стратегій, що забезпечують поступовий розвиток фізкультурної галузі, а також необхідність переосмислення ролі шкільного спорту в умовах нових європейських стандартів якості освіти. Проаналізовано специфіку реформ у Польщі, де впроваджуються компетентнісні програми та гнучкі моделі поєднання уроків і позакласної активності. Окреслено особливості розвитку фізичної культури в Італії, що характеризується централізованою системою управління, професіоналізацією викладання та широкою співпрацею з Національним олімпійським комітетом. Описано французький досвід модернізації, орієнтований на компетентнісне оцінювання, цифровізацію та інклюзивність. Розглянуто також німецьку модель, у якій поєднуються федеративна автономія земель, партнерство зі спортивними клубами та підтримка шкільного спорту через масштабні національні програми. Відзначено, що зазначені країни демонструють різні, але однаково ефективні механізми забезпечення рухової активності молоді та створення сприятливих умов для розвитку масового спорту. Узагальнено спільні тенденції розвитку галузі: посилення здоров’язбережувального вектору, інтеграція цифрових технологій, підтримка інклюзивної освіти, розширення міжвідомчої взаємодії та модернізація спортивної інфраструктури. Зроблено висновок про значний потенціал адаптації європейського досвіду для вдосконалення системи фізичного виховання в Україні в контексті реформ Нової української школи.