ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ У ПРОЦЕСІ ФОРМАЛЬНОЇ ТА НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ - Мальована, Яна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню педагогічних технологій формування ціннісного ставлення майбутніх учителів іноземних мов у процесі формальної, неформальної та цифрової освіти. Актуальність дослідження зумовлена потребою модернізації професійної підготовки педагогів у контексті гуманізації освіти, розширення міжкультурної взаємодії та забезпечення академічної доброчесності. У центрі уваги – проблема узгодження когнітивного, емоційно-мотиваційного та діяльнісного компонентів аксіологічного розвитку особистості, що забезпечує професійну зрілість, етичну культуру й соціальну відповідальність майбутнього вчителя. Мета дослідження полягає у визначенні ефективних засобів і педагогічних умов, що забезпечують цілісність процесу формування ціннісного ставлення до професійної діяльності в умовах взаємодії різних освітніх форматів. Використано теоретичні методи аналізу, узагальнення, порівняння та систематизації психолого-педагогічних праць, що дало змогу уточнити зміст поняття «ціннісне ставлення до професійної діяльності» у межах аксіологічного, компетентнісного, діяльнісного та культурологічного підходів і визначити педагогічні умови його розвитку. Доведено, що інтеграція формальної, неформальної та цифрової освіти створює сприятливе середовище для поєднання теоретичної підготовки з практичним досвідом і саморозвитком. Виокремлено найбільш ефективні технології – проєктну, рефлексивно-ціннісну, наставницьку та інтерактивні технології неформальної освіти. Їх реалізація у підготовці вчителів іноземних мов відбувається через міжкультурні проєкти, співпрацю з носіями мови, створення навчальних матеріалів для різних культурних контекстів і впровадження цифрових засобів, що сприяють розвитку академічної доброчесності, етики онлайн-спілкування, культури цитування та відповідального використання інформації. Результати дослідження можуть бути використані викладачами та розробниками освітніх програм для вдосконалення змісту освітніх компонентів, виховної роботи й системи педагогічного супроводу здобувачів вищої освіти.