ПРО ДЕЯКІ РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ СЕРЕДНІХ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ МУЗИЧНИХ ШКІЛ-ІНТЕРНАТІВ В УКРАЇНІ - Колченко, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Дослідження розвитку мережі середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів в Україні є надзвичайно актуальним у контексті наукового осмислення проблеми історичної еволюції спеціалізованої мистецької освіти. У статті досліджуються особливості становлення та функціонування середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів в Україні акцентом на регіональні аспекти. Розкрито історичні передумови виникнення середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів у контексті культурної політики, окреслено законодавчо-нормативну базу, яка регулювала діяльність таких закладів. Проведено порівняльний аналіз розвитку середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів у різних регіонах України – західному, центральному, східному, південному – з урахуванням локальних освітніх традицій, рівня інфраструктури та взаємодії з вищими мистецькими інституціями. Увагу приділено типології спеціалізацій, навчальним програмам, педагогічному складу та особливостям конкурсного відбору. На основі аналітичних даних висвітлено масштаби розвитку мережі середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів, географічне охоплення, деякі кількісні показники, а також внесок випускників у формування національної музичної культури. У статті висвітлено виклики, що стояли перед початковою та середньою спеціалізованою музичною освітою, зокрема кадрові та фінансові проблеми, ідеологічні обмеження та роль громадськості у її підтримці. Отримані результати дозволяють сформулювати типові регіональні моделі розвитку середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів та підкреслити їхню роль у розбудові системи спеціалізованої музичної освіти та формуванні культурної ідентичності України. Подальші наукові розвідки передбачають як подальше заглиблення регіонального аспекту, так і порівняльний аналіз цього рівня музичної освіти із становленням системи початкової спеціалізованої мистецької освіти в Україні.