ОСНОВНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ВИХОВНОЇ РОБОТИ КУРАТОРА АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ УНІВЕРСИТЕТУ - Попова, Тетяна; Мироненко, Аліна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
В статті розглянуто основні завдання інституту кураторства в сучасних умовах (допомогти розібратись і впорядкувати освітньо-виховну діяльність студентів, поєднати роботи кураторів зі студентським самоврядуванням, підтримати студентів у взаємодії із численними університетськими структурами і службами). Встановлено основні принципи (гуманізм і толерантність; урахування індивідуальних нахилів i здібностей студентів; партнерство як форма стосунків між викладачами й студентами; єдність навчання, виховання та науково-дослідної роботи; пріоритет загальнолюдських та національних цінностей) та шляхи виховної роботи куратора у вищому навчальному закладі (формування наукового світогляду; громадянське та патріотичне виховання; правове виховання; моральне виховання; художньо-естетичне, трудове, фізичне виховання; екологічне виховання; професійно - педагогічне виховання). Визначено пріоритетні напрями діяльності куратора: духовне та моральне виховання студента; національне виховання; патріотичне виховання; правове виховання; естетичне виховання; виховання культури навчальної та науково-дослідної діяльності; фізичне виховання. З’ясовано складові діяльності кураторів є адаптація студентів до умов навчання; підтримка психологічного здоров’я студентів; допомога у формуванні в студентській групі атмосфери дружби, доброзичливості. Для впровадження організаційно-виховна діяльність кураторів висвітлено основні форми: проведення зі здобувачами вищої освіти спеціальних тренінгів і семінарів; проведення заходів для консультування кураторів і викладачів; регулярне проведення кураторських міжвузівських нарад за участі адміністрації ВНЗ; організація на базі університету міжвузівських конференцій. Акцентовано увагу на тому, що для ефективної організаційно-виховної роботи куратор повинен мати певні особистісні функції (аналітичну, організаторську, комунікативну та соціальну) та компоненти його діяльності (конструктивна організаційна, комунікативна рефлексивна). В ході дослідження для здійснення ефективної роботи розроблено модель організаційно-виховної роботи куратора академічної групи університету, яка представлена наступними етапами діяльності: знайомство куратора з групою; планування організаційно-виховної роботи, здійснення організаційно-виховної роботи; діагностика результатів виховної роботи).