ПЕДАГОГІЧНА ДЕОНТОЛОГІЯ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ПРОЦЕСІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Матвеєва, Наталія Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті акцентовано увагу на морально-етичному аспекті педагогічної діяльності учителя закладу освіти з інклюзивним навчанням. Мета публікації – розкрити особливості взаємодії учителя та учнів з порушеннями розвитку через призму морально-етичних, загальнолюдських, соціальних, професійних цінностей. За допомогою методів спостереження, анкетування, опитування, педагогічного експерименту, обробки отриманих даних встановлено наявні порушення професійної етики, принципів толерантності у процесі навчання та виховання учнів з особливими освітніми потребами та акцентовано увагу на підвищенні рівня професійної культури та майстерності сучасних педагогів. Встановлено, що гармонійний розвиток школярів й, у тому числі, з особливими освітніми потребами залежить від створеної у освітньому закладі психологічно сприятливої атмосфери, щирих відносин, постійної психолого-педагогічної підтримки. Продемонстровано зв’язок професійних умінь та навичок, рівня культури, професійної спрямованості та особистісних якостей педагога щодо створення сприятливого толерантного освітнього середовища та надання якісних освітніх послуг учням з порушеннями розвитку. Проаналізовано особливості професійної діяльності сучасного учителя інклюзивної школи, виокремлено основні етичні категорії педагогічної деонтології як чинника впливу на успішність навчання, виховання та розвитку особистості школяра. Розкрито основні напрямки наукових досліджень у означеній галузі, акцентовано увагу на поглядах вчених щодо специфіки інклюзивного навчання та потреби формування інклюзивної компетентності, відповідності учителя обраному фаху та кваліфікаційним вимогам, запитам та очікуванням здобувачів освіти та їх батьків. Зауважено на потребі виховання толерантності в усіх без винятку учасників навчально-виховного процесу, здійснення адаптації усіх його складових та створення комфортних умов для успішної соціалізації, навчально-пізнавальної, комунікативної та творчої діяльності школярів. Встановлено, що в основі професійної діяльності учителя закладу освіти з інклюзивним навчанням лежить ідея рівності, свободи та поваги особистості, дитиноцентризму, що мають бути керівними у практичній роботі з усіма учнями.