ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТІ ДОРОСЛИХ В СУЧАСНИХ УМОВАХ СУСПІЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Акімова, Ольга Вікторівна; Шаманська, Олена Ігорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті досліджено застосування інноваційних технологій в освіті дорослих в сучасних умовах суспільного розвитку України. Визначено значення та теоретичну сутність поняття «освіти дорослих», основні її компоненти та їх особливості. Автором статті окреслено важливість застосування основних інноваційних технологій в освіті дорослих. Перед викладачами сучасних закладів освіти стоїть завдання впровадження таких форм та методів навчання, які б ставили за мету активізацію творчого потенціалу дорослої особистості та стимулювали б його розкриттю. Саме інноваційні форми навчання стимулюють до отримання нових знань і розкриватимуть та розвиватимуть інтелектуальний потенціал дорослої особистості. Зокрема, виділено таку інноваційну технологію як тренінгові технології, які досить потужно сприяють розвитку сили волі дорослої особистості, а також цілеспрямованості дорослих учнів, адаптації їх до напруженої праці та самовдосконалення, виявленню сильних та слабких сторін кожної особистості, формуванню почуттів обов’язковості та відповідальності. В той же час, тренінг як форма навчання має суттєві переваги над іншими формами навчання і вимагає від фахівців не тільки знань, а й уміння застосовувати свої знання у практичній діяльності, а особливо, що постійно змінюється. Зокрема, тренінгові форми навчання розглядаються як створення системи професійних чи фахових тренінгів, які проводяться поряд із традиційними формами професійної підготовки.