С.У. ГОНЧАРЕНКО – ВЕЛИЧ ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ (ДО 95-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

  • Микола Ілліч Садовий Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0001-6582-6506
  • Олена Михайлівна Трифонова Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-6146-9844
Ключові слова: методологія, методика навчання, становлення науковця, методи дослідження

Анотація

Стаття присвячена аналізу загального підходу до дослідження педагогічної спадщини іменитих учених педагогічної науки через вивчення висунутих ними класичних принципів, концепцій, закономірностей, які з успіхом можуть використовуватися у педагогічних дослідженнях сьогодення на прикладі відомого вченого Семена Устимовича Гончаренка. На нашу думку, до таких іменитих учених якраз і відноситься академік Національної академії педагогічних наук України, виходець із Кіровоградщини С.У. Гончаренко. Формальний керівник понад 80 докторських і кандидатських дисертацій та на порядок більша кількість неформальних звернень до нього за допомогою науковців не лише з України, а й з Польщі, Словаччини, Куби, В’єтнаму та ін. держав. Проте науковці більше знають про С.У. Гончаренка через його книги, статті, соціолого-педагогічні словники і занадто слабо про нього, як про гуманіста, про вченого, його бачення майбутнього освіти України, про перспективи розвитку педагогічної та методичної думки. Актуалізація такого напрямку є на часі, особливо в часи нинішніх неперевних реформ освіти.

Можна виділити: не менше 10 фундаментальних праць С.У. Гончаренка, які стали класичними у педагогічних і методичних науках; яскравим прикладом виділяються 6 навчально-методичних посібників із методології та методики навчання, які є взірцем для науковців. Проте з плином часу все яскравіше виокремлюються і залишаються малодослідженими започатковані вченим методологічні проблеми педагогіки, формування методологічної культури педагога, стиль роботи організатора наукових досліджень, методика навчання природничих наук та ін. Звідси випливає актуальність обраної теми дослідження.

Досліджено роль С.У. Гончаренка у визначені методики навчання як науки, насамперед через ознаки наявності об’єкту та предмету дослідження.

Нинішня переорієнтація школи з формування особистості на розвиток і задоволення її пізнавальних інтересів й здібностей за багатоваріантності моделей освіти аж ніяк не відкидає ключові принципи методики навчання: Чого навчати? Як навчати? Як учитися? Тим більше, що така переорієнтація не має теоретичного обґрунтування та експериментальної перевірки. Проблема полягає в умовних максимумі та мінімумі компетентності сучасного громадянина України.

Посилання

Головко М.В. Становлення та розвиток теорії та методики навчання фізики в Україні (40-і роки XVII ст. – 30-і роки ХХ ст.): монографія. Київ: Педагогічна думка, 2020. 480 с.
Історія факультету (ЦДУ, факультет математики, природничих наук та технологій). URL: https://phm.cuspu.edu.ua/facultet/istoriya.html
Козлакова Г.О. Науково-педагогічна спадщина академіка С.У. Гончаренка та її вплив на розвиток досліджень з проблем вищої школи. Вісник національного авіаційного університету. Серія: Педагогіка та психологія. 2017. Вип. 10. URL: https://jrnl.nau.edu.ua/index.php/VisnikPP/article/view/12508
Лицар педагогічної науки : науково-популярне видання до 90-річчя від дня народження академіка Семена Устимовича Гончаренка [колектив авторів] / За заг. ред. Л.Б. Лук’янової ; упоряд.: О.В. Аніщенко, А.М. Самко. К.: ТОВ «ДКС-Центр», 2018. 184 с.
Особистісний і професійний розвиток дорослих: проблеми і перспективи: матер. ІІІ Всеукр. пед. чит. присв. пам’яті академіка Семена Устимовича Гончаренка. 18 травня 2017 р. Київ: Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, 2017. 360 с.
Садовий М.І., Вовкотруб В.П., Трифонова О.М. Вибрані питання загальної методики навчання фізики: навч. посібн. для студ. ф.-м. фак. вищ. пед. навч. закл. Кіровоград: ПП «Центр оперативної поліграфії «Авангард», 2013. 252 с.
Садовий М.І., Трифонова О.М. Методологія та методика формування світоглядної складової інноваційних технологій навчання професійно-зорієнтованих дисциплін. Науковий вісник Льотної академії. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький: ЛА НАУ, 2023. Вип. 13. С. 151–160.
Опубліковано
2024-03-10
Як цитувати
Садовий, М. І., & Трифонова, О. М. (2024). С.У. ГОНЧАРЕНКО – ВЕЛИЧ ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ (ДО 95-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (212), 51-56. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-212-51-56